Stiri »

25 ianuarie 2023 – 15:56 | Comentariile sunt închise pentru Buletin Parohial Hai cu noi nr. 107 pe decembrie 2022 și Retrospectiva 202226 views

Share
Facebook
0
Twitter

Linkedin

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole

15 mai, Cuv. Pahomie cel Mare; Sf. Ahile, Episcopul Larisei

Submitted by on 15 mai 2016 – 8:00No Comment | 866 views

Cuv. Pahomie cel Mare. Cuviosul părintele nostru Pahomie era de neam din părţile Tebaidei Egiptului, născut din păgâni părinţi păgâni închinători de idoli, ca un crin ieşit din mărăcini. Pre acesta Domnul nostru Iisus Hristos l-a însemnat din copilărie pentru a sa sfântă slujbă. 15mai-pahomieÎnvăţându-se şi deprinzându-se cu sfânta credinţă, a luat sfântul Botez şi s-a învrednicit împărtăşirii dumnezeieştilor taine (Vieţile sfinţilor, IX, pp. 793, 799). Pahomie înfiinţează o mănăstire cu viaţă de obşte, în care întreaga activitate se desfăşura după un regulament strict (pravilă). A murit în jurul anului 346, pravila sa fiind un punct de referinţă în istoria organizării mănăstireşti, sursă de inspiraţie pentru alţi mari îndrumători ai monahilor, precum Sfântul Vasile cel Mare, în Răsărit, şi Sfântul Benedict de Nursia, în Apus (Dicţionarul, pp. 223, 224).

Sf.Ahile, Episcopul Larisei.  Cuviosul părinte Ahile, episcopul Larisei, cetate din Tesalia, a fost unul din cei trei sute optsprezece sfinţi părinţi care au luat parte la soborul întâi ecumenic ce s-a ţinut în Nichia în anul 325, când a condamnat pre ereticul Arie(Vieţile sfinţilor, IX, p. 869).

Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român

Tags: ,