Stiri »

27 mai 2022 – 19:47 | Comentariile sunt închise pentru Buletin Parohial Hai cu noi 99 pe aprilie 202254 views

Share
Facebook
0
Twitter

Linkedin

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole

19 iulie, Circovul lui Sf. Ilie ăl dintâi, Paliele, Cuv. Dia, Cuv. Teodor, Cuv. Macrina

Submitted by on 19 iulie 2016 – 7:04No Comment | 949 views

Sub genericul Paliele (surorile Sf. Ilie) mai sunt cunoscuţi Circovii Sf. Ilie. Primul dintre ei, ca şi ceilalţi, este respectat cu stricteţe de teama incendiilor devastatoare.

1907_macrinaCuv. Dia. Patria cuviosului Dia a fost Antiohia Siriei. El s-a născut din părinţi creştini şi, crescând în dreapta credinţă, a intrat din tinereţe în nevoinţa pustnicească, povăţuindu-se la îmbunătăţită viaţă monahicească de bărbaţii cei de Dumnezeu insuflaţi. El avea multă luptă cu diavolul, nevăzutul vrăjmaş, şi cu protivnicul de casă, cu trupul său. care pofteşte asupra duhului. Drept aceea pe diavol îl biruia cu neîncetata rugăciune, iar trupul îl supunea cu postirea, cu neadormirea şi cu multe alte osteneli (Vieţile sfinţilor, XI, pp. 964-965).

Cuv. Teodor, întru această zi, pomenirea celui dintru sfinţi părintele nostru Teodor, carele a sihăstrit în lavra sfântului Sava, apoi s-a făcut arhiepiscop Edesiei (Mineiele, XI, p. 237).

Cuv. Macrina, sora sfântului Vasilie. Această fecioară a fost chemată de părinţii noştri Macrina. Numele acesta era care îl avea la arătare. Ea a avut şi alt nume, într-ascuns, cu care s-a numit mai înainte de a se naşte, de o dumnezeiască vedenie. Când a venit vremea ca maica noastră să nască, a văzut în somnul ei că purta în mâinile sale pre această pruncă, fiică a ei, şi i s-a arătat un om prea încuviinţat, care a numit-o Tecla.

După ce fratele nostru mai mare Vasilie s-a întors de la şcoală, după ce s-a ostenit mulţi ani întru învăţătura filosofiei celei dinafară, minunata Macrina 1-a luat pre el cu dânsa şi în scurt timp 1-a adus la scopul adevăratei filosofii şi pustnicii” (Vieţile sfinţilor, XI, pp. 912, 914, 919-920).

Apărător de rele şi durere: Paliele (surori ale lui Sf. Ilie) se serbează cu o zi înainte de Sf. Ilie pentru foc, arşiţă, focării în câmp în timpul vinerilor şi beteşuguri arzătoare (Mangiuca, 1882, p. 23).

Oracular: În ajunul Sf. Ilie fetele se duc noaptea pe locurile unde este semănată cânepă, se dezbracă de cămăşi şi, după ce se tăvălesc pe pământ, se îmbracă repede şi se duc de se culcă. Dacă peste noapte vor visa cânepă verde, este semn că la măritiş vor lua flăcăi ca bărbaţi; dacă însă vor visa cânepă uscată, se vor mărita după oameni bătrâni (Pamfile, 1997, pp. 130-131).

Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,