9 decembrie – Ana Zacetenia; Simicoară, Sim-Nicoară, Sf. Nicolae Mic; Sora Sfântului Nicolae, Sâmnichioara Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Proorociţa Ana
Ana Zacetenia (zămislirea de către Ana a Sf. Fecioare) este considerată o sărbătoare a începuturilor. De aceea se făceau numeroase practici magice în vederea asigurării sporului necesar la muncile curente. Acum începe să crească şi ziua – se zămisleşte primăvara.
O altă sărbătoare – cel puţin enigmatică – este cea a Sf. Nicolae cel Mic. Frate sau soră cu Sf. Nicolae, uneori identic cu Sf. Spiridon, Sâmnichioara încheia vechiul praznic de trei zile al Sf. Nicolae cu numeroase restricţii, chiar mai severe decât în prima zi. Având puternice implicaţii acvatice, spre deosebire de Sf. Nicolae, care este exclusiv fast, sora sau fratele lui mai mic cunosc un demonism accentuat: acum diavolul pune stăpânire pe morile de apă, care devin astfel spaţii deosebit de periculoase.
Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sf. Ana. Domnul şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos, vrând să-şi pregătească Biserică însufleţită şi casă sfântă spre sălăşluire Lui, trimiţând pre îngerul său către drepţii Ioachim şi Ana, din cari a voit să iasă Maica sa cea după trup, mai nainte a vestit zămislirea celei neroditoare, ca să adevereze naşterea fecioarei (Vieţile sfinţilor, IV, p. 451).
Proorociţa Ana. Sfânta şi fericita Proorociţă Ana era din cetatea Ramataim, din muntele lui Efrem, mama lui Samuil Proorocul (Proloagele, IV, p. 39). A fost una din cele două soţii ale lui Elcana. Fiind stearpă, în urma rugăciunilor fierbinţi, a primit de la Dumnezeu vindecarea nerodirii ei: îl naşte pe Samuel, pe care îl închină încă din pruncie lui Iahve, ducându-l să vieţuiască în templu, sub povăţuirea preotului Eli. Samuel avea să fie chemat la proorocie încă din copilărie, mai târziu făcându-se povăţuitor al neamului său (Dicţionar, p. 24).
Tradiţii: Sf. Nicolae Mic este fratele lui Sf. Nicolae (Speranţia, I, f. 22 v). ♦ Se serbează a treia zi după Sf. Nicolae (sau: la o săptămână, a doua zi de Sf. Spiridon). Sfântului Spiridon lumea-i mai zice şi Sânmicoară (Speranţia, I, f. 125 v). ♦ Sf. Nicolae umblă cu apele şi soru-sa după el. Sora lui Sf. Nicolae, Nicoara, se închipuieşte ca o fiinţă divină, care scapă de la înecuri pe cei care se roagă la ea şi ţin de nu lucrează (Speranţia, II, f. 73 v; I, f. 149). ♦ Unii zic că e o sărbătoare mai mare şi mai rea decât cea a Sfântului Nicolae. Cine lucrează în ziua aceea spun femeile că lucrează şi boala în casa aceea (Speranţia, I, f. 121 v). ♦ Această sfântă nu aude, nu ştie când îi e ziua, c-ar face mari besade (rautăţi; Speranţia, II, f. 33). ♦ Se ţine de către oamenii care au moară. La Sânmicoară a intrat dracul în moară, de ger (Speranţia, II, f. 43; I, f. 357 v). ♦ Sora lui Sf. Nicolae se ţine de femei şi mai ales de fete mari. O fată mare, care a lucrat în ziua aceasta, s-a îmbolnăvit şi a murit, iar mamă-sa i-a cântat la moarte:
În ziua de Sâmnicoară A urzit o scorţişoară. Nu urzi, fată, scoarţa, Că te loveşte moartea. Şi ea scoarţa a urzit-o Şi moartea a şi lovit-o, În negru pământ a vârât-o (Speranţia, II, f. 57).
Obiceiuri: La Sânmicoară dau femeile colaci de pomană, ca să le ferească copiii de boale (Speranţia, I, f. 51 v).
Pentru bunul mers al vieţii şi al treburilor: În ziua de Ana Zacetenia e bine de început tot lucrul, că merge cu spor. Aceasta se face înainte de răsăritul soarelui, ca să le crească fiecare lucru ce-l vor începe peste an, precum creşte ziua de la această sărbătoare (Pamfile, 1997, p. 251). ♦ În ziua aceasta se deapănă tort pe sită şi se face un călepaş; se spală bine, se sfinţeşte şi apoi faci din el o biciuşcă. Aceasta e bună când încep fetele la stative, s-o lege la mână, că lucrează cu plăcere şi cu spor, apoi e bună să se mâie vaca cu ea, când merge la junc, să nu meargă de multe ori (Niculiţă-Voronca, II, p. 341). ♦ Sora lui Sf. Nicolae se ţine pentru ca copiii să nu rămână orfani şi ca sfânta să poarte de grijă fetelor sărace (Speranţia, V, f. 14 v). ♦ Sâmnicioara se ţine ca să lege grâul bob mare şi frumos (Speranţia, II, f. 234 v). ♦ Sora lui Sf. Nicolae se ţine pentru ca sătenii să aibă noroc la negoţ, adică la vânzări şi cumpărări (Speranţia, III, f. 74).
Apărător de rele şi durere: Ana Zacetenia ţine pentru că e izbăvitoare de boli omeneşti (Muşlea-Bârlea, p. 409). 4 Sânmicoară se ţine pentru friguri (Pamfile, 1997, p. 249). ♦ Sânmicoară e rea de lovituri (boale cauzate în tot corpul), de pocit. Oamenii care se îmbolnăvesc în acea zi nu se mai scoală (Speranţia, I, f. 22 v, 219; II, f. 46). ♦ Sânmicoara se ţine pentru că e rău de gadini (Speranţia, I, f. 329). ♦ Cine lucrează de Sâmnicoară se îneacă (Speranţia, II, f. 73 v). ♦ Se serbează mai ales de cei care au mori de măcinat, crezând că, dacă nu vor serba, intră dracul în moară şi o sfărâmă. Cine are moară nu lucrează în această zi, căci i se sparg pietrele (Speranţia, II, ff. 81 v, 262 v). ♦ Se ţine ca să nu zboare rufele, când se pun la spălat, după spălatul femeilor (Speranţia, V, f. 172 v).
Despre vreme: De la această zi soarele se dă înapoi spre vară, mărindu-se ziua atât de mult, cât sare cocoşul din prag. În alte părţi se crede că de la Ana Zacetenia până la Sf. Spiridon ziua şi noaptea stau pe loc şi că numai de la această dată începe ziua să se mărească – ziua solstiţiului de iarnă pe stil vechi (Pamfile, 1997, p. 251).
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român
Tags: 9 decembrie - Ana Zacetenia; Simicoară, Antoaneta Olteanu, Biserica Sf. Voievozi Savinesti, Calendarele poporului român, Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv, Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive” Săvineşti, Dumnezeu, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă filiala Săvineşti, Parintele Munteanu Petru, Parohia Sfintii Voievozi Savinesti, Pr. Petru Munteanu, preot Petru Munteanu, Sâmnichioara Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Proorociţa Ana, Sf. Nicolae Mic; Sora Sfântului Nicolae, Sfinţii zilei, Sim-Nicoară