Afinul – fructul tinereții
Afinul crește și se dezvoltă în zona de munte în zonele cu temperatură moderată, umiditate crescută și se recunoaște după fructele mici de culoare închisă albastru spre negru.
Fructele de afin au în compoziția lor substanțe antibacteriene, antiseptice și foarte important un echivalent vegetal al insulinei. Sărurile de calciu, potasiu, sodiu, magneziu, vitaminele A, C, B1, B2 și proteinele conținute în fructul gustos de afin transformă acest semiarbust într-un medicament natural miraculos pentru menținerea sănătății noastre. În scopuri terapeutice se folosesc atât frunzele de afin cât și fructele care se recoltează în lunile iulie, august, chiar și septembrie în locurile mai umbrite.
Fructele de afin pot fi folosite într-o diversitate de sortimente, atât proaspete, preparate sau uscate, fiind la fel de eficiente sub orice formă.
Fructele se pot consuma proaspete sau transformate în suc natural, în fiecare dimineață, pe nemâncate, timp de 4-5 zile consecutiv. Altă variantă de preparare este terciul de afine: se fierb 2 linguri fructe de afin proaspete în 0,5 litri de apă timp de 30 minute.
Tinctura din frunze zdrobite, uscate sau proaspete: se pun într-o sticlă 30% fructe peste care se toarnă alcool de 60 grade și se lasă la macerat 2-3 săptămâni, apoi se strecoară și se consumă de 3 ori pe zi câte 15-30 picături. Se poate prepara și macerat: se pun două linguri de frunze de afin în apă, se păstrează timp de 6 ore, apoi se beau câte 2 căni pe zi. Un alt produs obținut din afine este vinul tonic: pentru un litru de vin se zdrobesc 300 g de fructe proaspete, se lasă la macerat 8 zile la întuneric, la temperatura camerei, se agită zilnic și des, apoi se strecoară și se consumă câte 1-2 linguri înainte de mesele principale.
Beneficiile consumului de afine este recunoscut de către bunicii și străbunicii noștri cărora nu le lipsea din alimentație în această perioadă a anului.
Afinele cresc imunitatea, ele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele.
Afinele neutralizează radicalii liberi care pot provoca boala și îmbătrânirea organismului.
Afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora se poate acumula grăsime în zona abdominală și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.
Afinele ajută la menținerea sănătății tractului urinar pentru că coloniile de bacterii se dezvoltă de-a lungul pereților mucoasei din interior și pot crea inflamații, senzații de arsură și alte complicații.
Afinele inhibă creșterea bacteriilor respective, având și proprietăți antibiotice.
Afinele păstrează integritatea vederii conținând un nivel ridicat de compuși numiți antocianozide care pot preveni sau întârzia problemele legate de îmbătrânire precum: degenerescența maculară, cataracta, miopia și hipermetropia, uscăciunea ochilor și infecțiile.
Afinele mențin sănătatea creierului și pot preîntâmpina sau vindeca apariția tulburărilor nevrotice și pot preveni distrugerea neuronilor.
Afinele ajută în ameliorarea constipației și a digestiei consumând constant o cantitate însemnată de fructe.
Afinele luptă împotriva cancerului deoarece conțin anumiți compuși cum ar fi pterostilbene și acid aleagic care în combinație cu ceilalți antioxidanți pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului.
Afinele sunt folosite în cosmetică, datorită efectului astringent pe care îl pot avea sunt folosite ca tratamente cosmetice precum: măști din pulpă sau sucul de afine scad intensitatea secrețiilor, modifică ph-ul pielii, stopând înmulțirea microbilor.
Afinele sunt folosite și la obținerea afinatei, o băutură alcoolică destul de apreciată, sau la prăjituri și alte dulciuri.
Pentru a simți o revigorare sau o tratare a diverselor afecțiuni ale organismului, se consumă aproximativ 400 g de afine zilnic, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Cura durează cel puțin o săptămână și cel mult o lună, consumând orice preparat din afine.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea
Tags: Afinul – fructul tinereții, Biserica Sf. Voievozi Savinesti, Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv, Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive” Săvineşti, Dumnezeu, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă filiala Săvineşti, Parintele Munteanu Petru, Parohia Sfintii Voievozi Savinesti, Pr. Petru Munteanu, preot Petru Munteanu, Sănătate maximă! Iulia Romedea