Stiri »

18 februarie 2021 – 8:33 | Comentariile sunt închise pentru Buletin parohial Hai cu noi nr. 84, ianuarie 202137 views

Share
Facebook
0
Twitter

Linkedin

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole, Sănătate pentru toți

Ardeiul iute – energie garantată

Submitted by on 27 mai 2018 – 5:31No Comment | 577 views

Suntem foarte recunoscători naturii pentru toate darurile gratuite pe care ni le oferă spre folosire, fără a ne cere în schimb vreo plată specială. Sunt foarte multe legume cu reale proprietăți terapeutice, însă ardeiul iute este un veritabil medicament.
Ardeiul iute este o plantă erbacee, anuală, atât cu gust dulce, cât și iute. Denumirile populare ale ardeiului iute sunt diferite în funcție de zone, cum ar fi: ardei roșu, paprica, chipăruș etc. Fructul este partea componentă utilizată în medicina naturistă. Proprietățile terapeutice ale ardeiului au dus la extinderea zonei de cultivare. Ardeiul iute, în special cel roșu, conține capsaicină, substanța care reduce durerile și inflamațiile. Pudra de ardei iute uscat are cele mai mari proprietăți vindecătoare. Aceasta seobține prin uscare, pentru că, astfel, acizii care cauzează efectele negative sunt eliminați. Ardeiul iute este sănătos deoarece capsaicina nu numai că îi oferă ardeiului gustul său iute, dar are asemenea proprietăți medicinale care îl fac unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. În același timp, ardeiul iute consumat în exces poate provoca iritații și disconfort organismului; după simpla utilizare a acestuia se spală mâinile cu apă și săpun din abundență, pentru a elimina substanțele active și persistente prezente în ardei.
Consumul de ardei iute are nenumărate beneficii pentru sănătate.
Ameliorează inflamațiile – datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăți anti-inflamatorii, iar consumul regulat al acestuia poate fi o modalitate excelentă împotriva artritei.
Ameliorează durerea – potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis și neuropatia diabetică.
Menține sănătatea inimii – s-a demonstrat faptul că ardeii iuți pot reduce colesterolul și nivelul de trigliceride sau pot preveni formarea cheagurilor de sânge. Popoarele care folosesc din abundență ardeiul iute în alimentație au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă și trombozei.
Îmbunătățește digestia – recent s-a demonstrat de către specialiști că ardeiul iute este benefic atât pentru stomac, cât și pentru tractul intestinal, deoarece stimulează mișcarea de contracție a stomacului și intestinelor, ajută la eliminarea fecalelor și contribuie la reconstrucția țesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale și ulcerelor intestinale.
Întărește imunitatea – culoarea aprinsă de roșu a ardeiului iute provine de la conținutul ridicat de betacaroten sau provitamina A; consumul acestuia regulat poate oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C și A, care sunt esențiale în prevenirea infecțiilor.
Ajută în procesul de slăbire – gustul iute al ardeiului crește termogeneza (procesul de generare a căldurii în organism). Acest proces arde calorii în mod suplimentar și generează scăderea în greutate.
Previne cancerul de prostată – cercetările referitoare la cancerul de prostată arată că capsaicina poate distruge în mod eficient celule canceroase. În urma unui studiu de patru săptămâni, capsaicina a stopat creșterea celulelor cancerului de prostată, iar tumorile au fost reduse în mod semnificativ în cazul majorității testelor. Este recomandată administrarea unei cantități de 400 mg de capsaicină de trei ori pe săptămână pentru a preveni cancerul de prostată, așa ne relatează specialiștii.
Previne diabetul de tip 2 – consumul regulat de ardei iute reduce nevoia organismului de secreție a insulinei, reducând astfel nivelul glucozei din sânge după mese.
Scade tensiunea arterială – ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor și ajută la echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăță arterele și contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor.
Ardeiul iute se poate utiliza și extern, prin aplicarea prafului de ardei pe răni, acesta poate opri sângerarea într-un timp foarte scurt. Vindecă gingiile – elimină totodată durerile și abcesele. Pentru aceasta, se pune pe periuța de dinți pudră de ardei iute și se periază dinții. Aceasta operație este avantajoasă și pentru gingii, iar gargara cu soluție de ardei iute este benefică în cazul durerilor de gât.
Ardeiul iute ajută mult în cazul congestiei sinusurilor.
Tratează alcoolismul – tinctura de ardei iute este folosită cu succes împotriva alcoolismului. O jumătate de ardei iute consumat zilnic are efecte stimulente asupra sistemului nervos, cât și asupra stării noastre psihice, inducând buna dispoziție.
Așadar, ardeiul iute nu trebuie neglijat și poate fi folosit cu succes în alimentația noastră, aducând și un plus tonusului nostru zilnic. Există și o vorbă în popor referitoare la consumul de ardei iute pe care o foloseau bunicii noștri: „Ai mâncat ardei iute sau așa ești tu, obraznic?”

Sănătate maximă!
Iulia Romedea

Tags: