Bradul de Crăciun
Sărbătoarea Crăciunului este un timp magic care ne umple sufletele de iubire, fiind una din sărbătorile cele mai importante pentru noi. Colindele, Moș Craciun și bradul de Craciun sunt unele din elementele definitorii ale acestei sărbători. Mirosul proaspăt al cetinei de brad și clinchetele de clopoței ne aduc aminte de copilărie și primul nostru Crăciun.
Una din activitățile preferate atât ale copiilor cât și ale tinerilor este împodobirea bradului de Crăciun.
Dar ce știți despre această tradiție?
„Până în secolul XII, brazii de Crăciun nu erau împodobiți. Localnicii îi atârnau de tavan cu vârful în jos, obicei pe care nimeni nu l-a putut explica. A urmat apoi o lungă perioadă în care se foloseau crenguțe de brad pentru împodobirea caselor.
Primul brad împodobit a aparut la Riga, în Lituania, în anul 1510. În anul 1521 prințesa Hélene de Mecklenburg a adus la Paris obiceiul împodobirii bradului, dupa ce s-a căsătorit cu ducele de Orléans.
În România primul brad îmbodobit a fost văzut la palatul principelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Principatele Române, în anul 1866. În noaptea de Crăciun, prinții și prințesele invitate la palat împodobeau bradul, cântând în versiunea germană:
„O, Tannenbaum, o, Tannebaum,
Wir grun sind deine Blatter !“
De atunci, poporul român nu și-a putut imagina sărbătoarea Crăciunului fără bradul împodobit în casă, în curte sau într-un spațiu public, frecventat mult de locuitori. Voi ați împodobit deja bradul de Crăciun?
Sărbători fericite și un An Nou cu împliniri pe toate planurile.
Simona Gherasim
Tags: Biserica Sf. Voievozi Savinesti, Bradul de Crăciun, Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv, Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive” Săvineşti, Dumnezeu, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă filiala Săvineşti, Parintele Munteanu Petru, Parohia Sfintii Voievozi Savinesti, Pr. Petru Munteanu, preot Petru Munteanu, Simona Gherasim