Stiri »

12 februarie 2020 – 16:00 | Comentariile sunt închise pentru Hai cu noi nr. 72 din ianuarie 202085 views

Share000

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole

Bucurii de neuitat

Submitted by on 27 decembrie 2018 – 7:40No Comment | 173 views

Bucurii de neuitat

Sărbătorile trec. Să rămână roadele lor!

Există în fiecare dintre noi o inimă de copil. Ne bucurăm cu cei ce se bucură și ne întristăm cu cei care trec prin necazuri. Însă, nicicând nu se bucură sufletul omului mai mult ca atunci când retrăiește vârsta copilăriei sau când vede lumea cu inima unui copil. Timpul sărbătorilor de iarnă este pentru fiecare dintre noi un timp al bucuriei și al comuniunii. Este timpul tinereții netrecătoare, când Fiul lui Dumnezeu Se face Prunc chemând pe fiecare dintre oameni la această stare de curăție și de iubire necondiționată.

 

Iubirea lui Dumnezeu față de lume invită în fiecare an la trăirea acestui miracol al creștinătății de pretutindeni: de a trăi în lumea aceasta ca în lumea pruncului Iisus.
Bucurii de neuitat

Pruncul se naște duhovnicește și în inimile noastre atunci când aducem bucurie și bunătate în cei de lângă noi, atunci când sădim în copiii de astăzi dorința de cunoaștere și de autodepășire, dar și atunci când ei descoperă în ceea ce învață, gândurile lui Dumnezeu.
Este minunat acest timp al sărbătorii! Este un altfel de timp: timpul lui Dumnezeu făcut Om. În El se împlinește toată umanitatea. Dintru început Dumnezeu nu l-a creat singur pe om, ci a creat coexistența.

Omul nici nu poate trăi singur acest al timp al sărbătorii, ci numai împreună cu alții. Omul se vindecă de însingurare și iese din izolare atunci când trăiește în comuniune cu ceilalți. În acest sens s-a spus că omul e Om numai atunci când iubește. Fiecare e deschis și transparent celuilalt pentru că iubirea care îi unește, culminează cu o stare de intensă bunătate și comunicabilitate fraternă între ei.

Timpul sărbătorii este un timp al iubirii și al darurilor, al solidarității și al recunoștinței. Darul pe care îl dăruim celor de lângă noi poartă în el toată iubirea noastră față de ei. Există o bucurie specială, de negrăit în inima celui care dăruiește pentru că nimeni nu se poate bucura deplin decât atunci când împărtășește din bucuria și iubirea sa și altora. Sporește în iubire și prin aceasta devine tot mai Om, prilejuind un adevărat dialog al iubirii. Trăiește bucuriile celorlalți ca pe propriile împliniri și, prin aceasta, își redescoperă sensul și menirea: de a iubi pe oameni cu iubirea lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae, dar mai ales cea a Nașterii Domnului aduc bucurie și speranță, acolo unde este tristețe și incertitudine, lumină și pace, acolo unde a pătruns întunericul indiferenței și dezbinarea.

Cel care se credea părăsit și uitat, inutil și dezagreabil rămâne surprins că altcineva s-a gândit la el. A fost părăsit de toți, dar nu a fost uitat de Dumnezeu. Se poate spune că cel care dăruiește este un om providențial; este un trimis de la Dumnezeu pentru cel singur. Și pentru el este sărbătoare. Și pentru el S-a întrupat Hristos. Iubirea lui Hristos e mai tare decât moartea uitării.

Fie ca aceste Sfinte Sărbători să ne înveșmânteze viața cu sănătate, pace și împliniri. Să strălucească în noi lumina și dorul după iubirea netrecătoare a lui Dumnezeu, rodind prin dragoste, credință și speranță.

Întru mulți și fericiți ani!

Prof. Dimitriu Sîrghie Vasilica, Colegiul Național „M. Sadoveanu” – Pașcani

ShareShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Tags: , ,