Comunicare… fără comunicare
„Omul este singura fiinţa creatoare, deoarece este singura fiinţa care a izbutit să-şi folosească gura nu numai pentru a consuma natura, ci şi pentru a comunica idei, depăşind vederea prezentului cu ajutorul vorbirii despre viitor ” (Henry Wold).
Comunicarea eficientă este cea care ne ajută să înţelegem mai bine o persoană sau o situaţie, astfel reuşind să rezolvăm mult mai uşor diferite probleme pe care le întâlnim în viaţa de zi cu zi.
De foarte multe ori ne aflăm în situaţii dificile deoarece nu am fost suficient de clari atunci când am transmis o informaţie, sau la rândul nostru am primit o informaţie care a fost transmisă eronat sau într-un limbaj pe care nu l-am înţeles.
Însă, din fericire pentru noi, abilităţile de comunicare pot fi dezvoltate, astfel reuşind să gestionăm mult mai bine situaţiile în care predomină comunicarea deficitară, evitând situaţii neplăcute pe viitor.
Nu întâmplător avem două urechi şi o gură. Abilitatea de a asculta ne poate aduce uneori mai mult decât ne-am imaginat; concentrează-te asupra vorbitorului, ascultă tot ceea ce are de spus înainte de a oferi o părere.
Pune întrebări! Acest lucru te va ajuta să afli mai multe informaţii de la interlocutorul tău!
Exprimă-te clar si concis! Este de dorit să foloseşti propoziţii si fraze scurte, decât fraze lungi şi elaborate dar care sunt greu de urmărit.
Tonul, ritmul şi volumul vocii sunt elemente importante ale limbajului. Cunoaşterea şi folosirea corectă a acestora ne asigură reuşita comunicării. Spre exemplu o voce dominantă induce ideea de putere şi vitalitate, pe când o voce slabă dă impresia de pasivitate şi lipsa încrederii în forţele proprii.
Fii empatic! Încearcă să vezi situaţia prin ochii partenerului la discuţie; acest lucru te ajută să îl înţelegi mult mai bine, astfel anticipându-i comportamentul şi acţionând corespunzător.
Ai grijă la limbajul trupului!
În comunicare:
– 7% contează ce spui;
– 38% cum spui;
– 55% componenta nonverbală.
Cunoaşterea comunicării nonverbale este factorul de care depinde uneori întregul nostru succes. Atunci când ceea ce spunem nu corespunde cu ceea ce facem, interlocutorul va crede ceea ce vede, adică semnalele nonverbale ale corpului nostru.
La final, vă recomand să citiţi cartea „Cum să comunici cu oricine” de Leil Lowndes unde veţi găsi 92 de reguli de comportament pentru succes garantat în viaţă. Pentru cei interesaţi, aceasta se găseşte şi la biblioteca „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ.
Simona Gherasim
Tags: Biserica Sf. Voievozi Savinesti, Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv, Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive” Săvineşti, Comunicare... fără comunicare, Dumnezeu, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă filiala Săvineşti, Parintele Munteanu Petru, Parohia Sfintii Voievozi Savinesti, Pr. Petru Munteanu, preot Petru Munteanu, Simona Gherasim