Cum ne protejăm de alergiile primăverii?
După cum bine știm, primăvara a sosit, cel puțin din punct de vedere calendaristic. Deocamdată a debutat firav cu câteva zile călduroase, apoi cu câteva zile ploioase, urmând zilele cu soare când natura prinde viață și toate vietățile, florile, copacii revin în peisajul primăverii.
Responsabili de producerea alergiilor sunt polenul florilor și praful. Alergia de primăvară cauzată de polenul pomilor și arbuștilor debutează la jumătatea lunii martie și se sfârșește în luna iunie. Semnele alergiei pot fi ochi iritați și înlăcrimați, strănuturi repetate, gât inflamat, congestii și curgeri nazale. Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecțiile locale, ceea ce poate produce sinuzite, rinite sau bronșite.
În general, la o persoană sănătoasă, sistemul imunitar are rolul de a apăra organismul contra corpurilor străine precum bacteriile, virușii sau toxinele. La primele semne de disconfort fizic, trebuie să ne prezentăm urgent la medic pentru a depista și reduce apariția alergiilor. În urma testelor cutanate, medicul identifică factorul esponsabil de producerea alergiei, iar noi putem evita contactul cu acesta.
Căile respiratorii sunt cele agresate, de aceea trebuie să evităm fumatul, praful, acarienii sau părul de animale, iar aerisirea locuinței trebuie să fie făcută cât mai des. În privința pisicilor, câinilor sau hamsterilor, ne putem izola de aceștia. Cel mai dificil este de evitat polenul. Medicul poate prescrie o serie de medicamente, însă și tratamentele naturiste pot ajuta la vindecarea alergiilor și a manifestărilor acesteia. Înainte de a folosi plantele pentru reducerea alergiilor de primăvară, este indicat să vă testați dacă nu sunteți alergici, înainte de folosirea acestora.
Strănutul este unul din cele mai întâlnite manifestări dacă suferiți de o alergie. Specialiștii în medicină naturistă recomandă ceaiurile fierbinți din trifoi roșu sau urzică, pentru că reduc inflamațiile și ușurează respirația.
Infuzia de coada șoricelului: 1 lingură la o cană de apă, este amară, dar nu îndulciți cu miere dacă sunteți alergici la polen!
Rădăcina de brusture mărunțită într-o cană de apă, se fierbe 5 minute și se beau 2-3 căni pe zi.
Infuzia de salvie este recomandată în cazul secrețiilor și/sau lacrimale abundente: se beau 3 căni pe zi.
Ceaiurile de cimbru și eucalipt: se pun 30 g de frunze într-o ceașcă de apă fierbinte. Cataplasma făcută din aceste plante va reduce inflamarea pielii.
Amestecați frunze proaspete de cimbru cu puțină apă până obțineți o pastă, aplicați-o pe piele, acoperiți-o cu un prosop curat și lăsați-o circa 30 de minute, apoi spălați-vă.
Dieta poate fi și ea un aspect important pentru persoanele alergice. Încercați să eliminați produsele lactate, alimentele bogate în aditivi sau alte mâncăruri care nu vă fac bine.
Un amestec de plante în cantități egale: trei frați pătați, gălbenele, păducel, cătină albă din care se folosesc 2 linguri la o cană de apă și se beau 2 căni pe zi. Toate ceaiurile se beau cu lămâie căci este depurativă și dezinfectantă.
Consumați doze mari de vitamina C din citrice care ajută la desfundarea nasului.
Un alt amestec: din părți egale de busuioc, rozmarin, cimbru, anason, verbină, se opărește 1 linguriță cu 250 ml apă și se beau 2 căni pe zi. Are efect atât pentru alergiile alimentare cât și pentru stările de
panică provocate de crizele de alergii.
Gălbenelele stimulează sistemul imunitar și refacerea țesuturilor, ajutând la tratarea alergiilor.
Mineralele sunt foarte importante pentru suferinzii de alergii, dintre acestea calciul și magneziul fiind foarte importante. Ele ajută la reglarea sistemului nervos și luptă împotriva stresului cauzat de alergii.
Zincul este un antioxidant care crește imunitatea și reface celulele sistemului imunitar.
Un alt efect miraculos îl are cura de 3 săptămâni cu argilă care întărește sistemul imunitar și are efect de calmare nervoasă.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea
Tags: Biserica Sf. Voievozi Savinesti, Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv, Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive” Săvineşti, Cum ne protejăm de alergiile primăverii?, Dumnezeu, Iulia Romedea, Parintele Munteanu Petru, Parohia Sfintii Voievozi Savinesti, preot Petru Munteanu