Stiri »

5 aprilie 2020 – 7:33 | Comentariile sunt închise pentru Buletin parohial Hai cu noi nr. 74 martie 20207 views

Buletin parohial Hai cu noi nr. 74 martie 2020
Share000

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole, Cateheză, Comunitate

Cum postea străbunica

Submitted by on 1 decembrie 2019 – 21:05No Comment | 39 views

Cum postea străbunica

Postul Crăciunului este un post important, dar și un post de bucurie și de pregătire pentru a celebra Praznicul Nașterii Domnului, fiind și perioada în care se colindă.

 

De-a lungul timpului s-au păstrat multe obiceiuri de Crăciun, dar unele au suferit și mici schimbări. De exemplu, postul a devenit mult mai ușor în comparație cu modul în care se postea mai demult. În Ajunul Crăciunului, în timp ce îmi ajutam bunica cu ultimele pregătiri, am ajuns la acest subiect: postul. Bunica a început să-mi povestească cum postea ea. Îmi spunea că toată familia ținea obligatoriu post și ținea un post aspru(xirofagie). Obișnuiau să nu mănânce nimic până la ora 12 și mâncau doar mâncare uscată: pâine, semințe, fructe uscate, iar apă beau doar o dată pe zi, după ora 15. Nu mâncau pește și mâncăruri cu untdelemn doar în zilele permise, de sărbătoare, sâmbetele și duminicile, cu excepția primei și ultimei săptămâni din post când nu mâncau deloc astfel de bucate. Aceasta era înfrânarea de la mâncare, dar obișnuiau să se ocupe și de suflet, astfel că în perioada postului se rugau mai mult și erau mai aproape de Dumnezeu, aveau gânduri bune și erau mereu atenți ca nu cumva să supere pe cineva cu ceva.
Obișnuiau, de asemenea, ca pe parcursul acestui post să fie smeriți, să facă milostenie, să dăruiască mai mult săracilor, să-i ajute și să le facă viața mai bună. În timpul postului cântau adesea colinde, deoarece în fiecare seară se adunau mai mulți vecini la gura sobei și învățau colinde. Am rămas impresionată de felul în care posteau în trecut strămoșii noștri, așa cum postea bunica.
Astăzi foarte greu reușim să renuntăm la alimentația cu carne și lactate, iar în ceea ce privește partea spirituală suntem tot mai săraci în fapte bune și ignorăm pe cei din jurul nostru, care au cu adevărat nevoie de ajutor. Consider că ar trebui să luăm aminte și să respectăm modul în care se postea mai demult, deoarece era cu adevărat un sacrificiu.

Maria-Gabriela Dimitriu Sîrghie – clasa a VIII-a A
– Colegiul Național „M. Sadoveanu”-Pașcani

ShareShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Tags: