Stiri »

6 noiembrie 2020 – 18:20 | Comentariile sunt închise pentru Hai cu noi nr. 81, octombrie 202046 views

Share
Facebook
0
Twitter

Linkedin

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole, Cultural - educative, Editorial

– Definiții și paradigme –

Submitted by on 17 septembrie 2020 – 19:40No Comment | 84 views

Perioada alegerilor locale în care suntem mă trimite nostalgic spre copilaria trăită printre definiții și slogane de partid. „Partidul este în toate”, „totul pentru popor, prin popor”, „bunăstarea și progresul societății”, „independența și suveranitatea patriei”, „principiile eticii și echitații sociale” etc. Generația mea a fost obligată să creadă în necesitatea „dictaturii proletariatului”, în virtuțile „statului întregului popor”, proiectând o imagine falsă, născută din propria inconștiență a „prea iubitului conducător”.

Imaginea reală însă a rămas mereu tristă și lipsită de strălucire, determinând lehamite și în cele din urma revoltă. Și astăzi, în campania electorală în care ne aflăm, trăim același limbaj de lemn, aceleași definiții patriotarde, aceeași disciplină de partid. Limbajul de lemn al comunismului s-a prefăcut în limbajul de lemn al democrației, o îndrugare de vrute și nevrute, în funcție de cultura și de gradul de inteligență al omului de partid (ca să nu vorbim de cei șapte ani de acasă).

În sacul fără fund al ideilor politice poți găsi argumente pentru oricine și pentru orice, dar, pentru a descoperi filonul adevărat al înțelepciunii umane, îți trebuie discernământ și multă răbdare.

La fel putem spune că ar trebui procedat când ne referim la candidații vremelnici pentru administrația locală.

Pus în fața acestor amintiri, retrăind emoțiile și înflăcărarea colectivului de pionieri și uteciști de odinioară, observ că singura soluție viabilă de progres ce ni se oferă ține de opțiunea electoratului, care, spre deosebire de atunci, poate alege nu partidul, ci omul.

Omul gospodar și bine intenționat, omul faptelor.

Omul responsabil și bine pregătit din punct de vedere profesional.

Omul „de tip nou”, omul „epocii de aur” încă bântuie printre noi, poate fi dibuit datorită celor două atribute prin care se distinge: corupția și vasalitatea.

El își întinde abil mrejele, ajutat de diverse interese de partid, căutând să pescuiască în ape tulburi.

Și totuși, vremurile noi ne permit să fim lucizi, să alegem pe plan local nu partide, ci oameni.

Mulți se vor întreba: „- Ce are credința sau sentimentul religios cu politica?” „-Are.” „-Ce are?” „-Are sentimentul pe care orice om religios îl trăiește. Sentimentul responsabilității proprii precum și sentimentul solidarității sau responsabilității colective.”

În fața acestui sentiment trecem, dincolo de definiții și paradigme, spre emoția pe care ne-o descoperă iubirea față de întreaga umanitate și față de creația lui Dumnezeu.

O emoție care devine mai apoi un act lucid și responsabil.

23 August 2020 Parohia „Sf. Voievozi” Pr. Petru Munteanu Săvinești/Neamț

Pages: 1 2