Home » Delegația ASTRA în pelerinaj la Cernăuţi

Delegația ASTRA în pelerinaj la Cernăuţi

astraDespărţământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi a organizat în perioada 11-12 decembrie 2013 un pelerinaj la Cernăuţi şi Herţa din Bucovina de nord. Din delegaţie au făcut parte membri din conducerea Despărţământului ASTRA din Iaşi, preoţi din Iaşi şi enoriaşi din parohia “Sfinţii Voievozi“ Săvineşti din Protopiatul Roznov. Programul a cuprins vizitarea oraşului Cernăuţi şi a obiectivelor culturale reprezentative din zonă.

astra1Numit și “Mica Vienă”, Cernăuţiul e un loc modern plin de fumuseţi naturale şi arhitectură interesantă, multe monumente sculptate, parcuri verzi şi pieţe primitoare. Nordul Bucovinei face astăzi parte din regiunea Cernăuţi din Ucraina. Locuit de români din cele mai vechi timpuri, teritoriul Bucovinei a făcut parte din voievodatul Moldovei, fiind apoi anexat de Austria în 1775. Devine Ducatul Bucovinei în 1849, unindu-se ulterior cu celelalte provincii româneşti în România Mare la 15 / 28 noiembrie 1918, pentru ca, după cel de-al doilea război mondial, partea sa de nord să fie ocupată de U.R.S.S., ajungând, după destrămarea acesteia, parte a Ucrainei (regiunea Cernăuţi).

Din partea parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești a fost delegat Ionuț Măriuța, directorul Centrului de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” Săvinești.

astra2Printre obiectivele vizitate pot fi menționate următoarele: Mormântul lui Aron Pumnul, Teatrul din Cernăuţi, s.a. În ziua de 12 decembrie 2013 membrii delegaţiei au participat la Sfânta Liturghie din Biserica “Sfântul Spiridon” din Herţa.

astra3Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Longhin, Episcop de Bănceni-Ucraina, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a sfinţit un clopot donat de Despărţământul ASTRA din Iaşi. Programul pelerinajului s-a încheiat cu vizitarea mănăstirii Bănceni.

astra4“În cele două zile ale pelerinajului am avut prilejul de a păşi în ţinutul românesc din Bucovina de nord care a aparţinut Patriei Mamă. Am întâlnit mulţi vorbitori de limba română care şi-au exprimat dorul de patrie şi care încearcă zi de zi să menţină românismul pe aceste meleaguri”, a declarat Ionuţ Măriuţa la întoarcerea din acest pelerinaj.

Sursa: samariteanulmilostiv.ro