Stiri »

6 martie 2020 – 21:34 | Comentariile sunt închise pentru Buletin Parohial Hai cu noi nr. 73 februarie 202036 views

 

 
 
 
 
Share000

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole, Cateheză, Comunitate

Dorinţe în cuvinte… Un nou număr al Revistei de cultură și spiritualitate Ortodoxă Calea spre Lumină a Colegiului Național „Mihail Sadoveanu”-Pașcani

Submitted by on 12 februarie 2020 – 15:06No Comment | 34 views

Dorinţe în cuvinte… Un nou număr al Revistei de cultură și spiritualitate Ortodoxă Calea spre Lumină a Colegiului Național „Mihail Sadoveanu”-Pașcani

Revista CALEA SPRE LUMINĂ, de cultură şi spiritualitate Ortodoxă a Colegiului Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani, apărută prima dată în decembrie 2013, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este o publicaţie ce se adresează părinţilor, copiilor şi pedagogilor în sporirea cunoştinţelor religioase, spre înaintarea împreună către Bunul Dumnezeu, către adevărata credinţă.
Cunoaşterea istoriei, fie ea şi a unui loc anume, ne ajută să ne înţelegem mai bine, să conştietizăm că aparţinem unui spaţiu istoric, spiritual şi cultural, că suntem stăpânitorii de drept ai acelor locuri, că suntem tributari strămoşilor şi le datorăm respect şi că avem un sens al viitorului pe care trebuie să-l înfăptuim. A scrie despre locurile natale este un semn al durabilităţii, căci scrisul dăinuie şi întipăreşte în granitul vremii file de trăire a unor adevăruri de credinţă. Suntem tributari tuturor acelora care, de-a lungul secolelor, au contribuit prin munca, mintea, efortul şi credinţa lor, la progresul societăţii omeneşti, la existenţa noastră, a celor de azi, lăsându-ne o moştenire pe care datori suntem să o îmbogăţim şi să o transmitem mai departe urmaşilor, urmaşilor noştri.
Satul-locul de refugiu, de curăţenie şi pace sufletească. Gânduri ce curg mai lin. Verde şi mult frumos în inimă. Satul cu oameni harnici și veseli, frumoşi la suflet. Aici, până şi inima bate mai încet.
Lucian Blaga a menţionat în poezia „Sufletul satului” că „veşnicia s-a născut la sat”. Veşnicia reprezintă ceea ce înseamnă să fii român şi, atunci când uiţi acest lucru, e bine să te întorci la locul de unde ai plecat-la sat.
Revistă de cultură și spiritualitate Ortodoxă Calea spre Lumină, a Colegiului Național „M. Sadoveanu”-Pașcani, doresc să fie o mică piatră de temelie ce va fi pusă la baza spiritualităţii româneşti, acum, în această epocă, în care tinerii se îndepărtează de valorile lăsate de înaintaşii noştri. Pentru formarea lor, ei au nevoie să se adape de la izvoarele inepuizabile ale rădăcinilor noastre: istorie, cultură, tradiţii, obiceiuri specifice satului, deoarece cunoscând rădăcinile satului se vor cunoşte pe ei. Tinerii trebuie să înţeleagă că aceasta este moştenirea pe care ei vor trebui să o transmită mai departe.
De aceea, am urmărit stimularea tradiţiilor şi datinilor satului românesc. Am căutat oameni în vârstă care să vorbească despre sat, despre obiceiurile specifice zonei, deoarece, cunoscând rădăcinile satului ne vom cunoşte, în primul rând, pe noi.
Spiritul comunitar, cooperarea, spiritul civic, buna convieţuire, respectul pentru tradiţie, capacitatea de dezvoltare comunitară prin atragere de investiţii, toleranţa sunt valori europene ale „Satului românesc, sat european”, pentru că cea mai aleasă podoabă a unui popor este educaţia.

Satul a avut un cuvânt greu de spus în administrarea acestora şi a continuat să spere şi să existe prin munca oamenilor săi, a consilierilor şi a primarilor fiind respectată în tot judeţul Iaşi. Dascăli inimoşi şi cu dăruire au contribuit la luminarea spirituală a sătenilor. Pe drumurile anevoie de urcat şi coborât, prin noroi sau praf, fiindcă, până azi, niciodată nu existau bani de ajuns pentru prunduit sau asfaltat, fie spre Paşcani, Lespezi, Heci sau Sireţel, nu s-au împotmolit niciodată în a-şi susţine drepturile, păsurile şi a-şi continua munca şi a-şi înăbuşi nevoile, acestea i-au îndârjit şi mai mult şi, la capătul unui drum de câteva secole alcătuiesc o comună de sine stătătoare, demnă, respectată, racordată la întregul potenţial contemporan de civilizaţie europeană. Până şi mentalităţile s-au schimbat mult în aceşti ani de căutari şi aşteptări.
Revista Colegiului Național „M. Sadoveanu”-Pașcani a devenit o „oglindă” a vieții creștine pe care o trăim în timpul anului școlar, în care elevii și-au pus în valoare trăirea spirituală, spiritul creativ şi inovativ al imaginaţiei lor, talentul, făcându-ne pe toți să câștigăm, în final și să ne bucurăm pentru succesul fiecăruia.
Astfel, cu ajutorul elevilor și al cadrelor didactice care s-au implicat în realizarea acestei reviste religioase, am reușit să publicăm, din decembrie 2013, numere interesante, care stau mărturie pentru munca zilnică depusă, pentru activitățile și implicarea în tot ceea ce înseamnă școală, educație și formare religios-morală a elevului.
Revista de cultură și spiritualitate Ortodoxă Calea spre Lumină a sădit semințe de dragoste creștină în sufletele elevilor pe care întregul colectiv redacțional le îngrijește zilnic. Ne bucurăm împreună de roadele acestor semințe. În fiecare articol, scris de tinerii jurnaliști, descoperim minunățiile specifice vârstei, ne bucurăm atunci când citim fiecare cuvânt și ne emoționăm la fiecare rând.
După editarea primului număr am considerat că această muncă trebuie continuată. De aceea, am pornit din nou la drum cu emoţie şi simţul responsabilităţii, ne-am organizat pentru a semăna sămânţa creativităţii noastre şi iată-ne la cel de-al zecelea număr.
Suntem începători în arta creaţiei literar-religioase şi în redactare, dar vrem să aducem o rază de lumină și credință în sufletele celor care vor citi această publicaţie, prin tot ceea ce am întreprins cu bun gust în paginile ei. O asemenea activitate conduce inevitabil la dorinţa fiecăruia de a fi un bun profesionist, de a munci eficient şi productiv.
Entuziasmul, credința, inocența, efortul și devotamentul încununează spiritele tinerilor scriitori, din condeiul lor născându-se adevărate comori literar-religioase și artistice, creații ce vor domni în eternitate. Sperăm că veți avea ceva de învățat din mărturisirile, din gândurile noastre și din creațiile elevilor talentați din școala noastră, cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat! De asemenea, mulțumim tuturor colaboratorilor care au contribuit la conceperea acestei reviste, dar și cititorilor care pășesc cu grijă în paginile sufletelor noastre…
Dorim ca această publicaţie să fie utilă şi plăcută tuturor, vrem să ne sprijiniţi în continuare din toate punctele de vedere şi sperăm că veţi aştepta cu nerăbdare numerele viitoare pentru că ea reprezintă efortul unit al tuturor deopotrivă: elevi, profesori, preoți, conducerea şcolii, fiind doar un vlăstar al credinței din veriga imaginaţiei noastre.
Am editat această revistă la lumina gândului ce ne călăuzeşte, nu atât pentru clipa prezentă, cât mai ales pentru generaţiile viitoare, pentru a nu se pierde şi risipi. Pierderea memoriei locurilor, a tradiţiilor, a arhetipurilor, a miturilor şi a credinţei duce la desrădăcinare, la rătăcire, la risipirea şi moartea lentă a unei comunităţi.
Încercarea de faţă stă sub semnul timpului şi al nestatorniciei firii omeneşti, al bucuriei de a învinge uitarea, de a fi de partea cealaltă a orei, care marcheză continuitate şi durabilitate. Suntem conştienți că acest demers va fi continuat şi în viitor prin descoperirea şi aprofundarea unor noi surse istorice.
Nu avem pretenţia de a fi făcut o lucrare exhaustivă, ci doar umplerea unor goluri. Completarea acestor goluri se poate face de toţi acei care fac istorie şi îi dau viaţă. Am încercat să facem o altfel de abordare, cu evitarea şablonismului didacticist, folosind naraţiunea ca stil mai dinamic şi mai agreabil. Adevărul este undeva la mijloc, timid şi întotdeauna așteaptă să fie descoperit şi adus la lumină. Dacă acest lucru l-am reuşit, Dumneavoastră, cititorii noştri, veţi aprecia.
Cert este că, prin această revistă, aducem un omagiu tuturor celor care de-a lungul unei istorii zbuciumate, de multe ori nedreaptă, cu credinţa în Dumnezeu, au transmis către noi, cei de azi, lumina valorilor Ortodoxiei creştine, fără de care n-am putea fi cea ce suntem.
Prof. Vasilica Dimitriu Sîrghie –
Colegiul Național „M. Sadoveanu” – Pașcani
ShareShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Tags: ,