Stiri »

26 septembrie 2022 – 15:03 | Comentariile sunt închise pentru Buletin Parohial Hai cu noi nr. 103 pe august 202219 views

Share
Facebook
0
Twitter

Linkedin

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole

Hrean – o minunată plantă medicinală

Submitted by on 27 decembrie 2018 – 9:08No Comment | 52 views

Hrean – o minunată plantă medicinală

Hreanul este legumă perenă, originară din vestul Asiei şi sud-estul Europei, folosită de secole în Europa ca plantă medicinală. Este cultivat pentru rădăcinile sale cărnoase de culoare alb-gălbuie, cu aromă şi gust picant, dar și pentru frunzele mari și aromate, cu care se condimentează mâncărurile, nelipsit în pregătirea murăturilor și în industria conservelor.
Hreanul are în compoziția sa vitaminele A, B1, B2, C, săruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargină, uleiuri volatile. Hrean - o minunată plantă medicinală

Mirosul înţepător al rădăcinii se datorează sulfurii de alil, o substanţă prezentă în usturoi şi ceapă, care prin radere dă naştere unei substanţe care creează proprietăţile iritante ale plantei.

Hreanul mai conţine un ulei esenţial bogat în compuşi de sulf cu miros dulce, cunoscuţi drept glucozilinaţi. Aceşti compuşi se găsesc doar în plantele care aparţin familiei muştarului, ei pot irita pielea, provocând băşici şi arsuri.
Din cele mai vechi timpuri strămoșii noștri au folosit hreanul ca plantă medicinală foarte benefică pentru a combate diferite afecțiuni ale organismului pentru că are un efect stimulant asupra aparatului digestiv, combate atonia intestinală, având efect laxativ sau purgativ, are efect expectorant și decongestionant la nivelul căilor respiratorii superioare, tonic cardiac, antiparazitar și vermifug.

Hreanul este folosit ca leac în bronșite, pneumonii, astm, gripă, răceli, nevralgii intercostale, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, are un rol important în fiziologia sistemului nervos de a induce o stare de bine, de relaxare, de plăcere. Proprietatea de a stimula transpirația îl recomandă ca remediu pentru scăderea temperaturii corpului.

Hreanul poate fi folosit ca aliment, stimulant al digestiei, sau ca remediu medicamentos în tinctură, oţet de hrean, făină de hrean, sau în formă naturală ras sau macerat.
Sucul de hrean – în combinaţie cu suc de lămâie şi apă dizolvă mucozităţile de la nivelul sinusurilor, în afecţiunile traheo-bronșice; suc de hrean cu miere se ia de două ori pe zi contra tusei.
Ceai din florile de hrean mici și albe se pot prepara ceaiuri împotriva răcelii.

Rădăcina de hrean – rasă se pune în cataplasme pentru calmarea nevralgiilor și a junghiurilor; rădăcina de hrean rasă în amestec cu mierea se consumă dimineaţa câte o linguriţă înainte de masă, într-o cură de 30 zile, pentru combaterea bolilor cardio-vasculare.

Tinctura de hrean – câte 20 picături de 3 ori pe zi este eficientă în tratamentul parazitozelor intestinale (tenia). În caz de stomatite, gingivite, parodontoze se face gargară cu 3 -4 lingurițe tinctură de hrean dizolvate într-un pahar cu apă; tratamentul trebuie să dureze minim două săptămâni.
Mod de preparare tinctură: se dau pe răzătoare rădăcinile de hrean, se pun într-un borcan, până se umple 1/3 iar restul se acoperă cu alcool de 60 grade, se lasă la macerat 10 zile după care se strecoară şi se păstrează la loc răcoros.

Vin tonic – într-un litru de vin roșu se pun 20 linguri de hrean ras, se lasă la macerat 8-10 zile, apoi se strecoară; se administrează câte 3-4 linguri din acest vin tonic pentru stimularea digestiei, creşterea apetitului, reglarea activității cardiace, prevenirea litiazei renale, iar pe termen lung poate fi un bun afrodisiac, energizant.

Decoctul cu rădăcină de hrean – se pune la fiert 10-15 grame rădăcină de hrean în jumătate de litru de apă, se fierbe 10 min și se beau 2-3 căni pe zi, sau rădăcină de hrean se pune la macerat cu miere de albine şi se consumă 3-4 linguri de suc pe zi fiind eficient pentru copii care suferă de rahitism.
În uz extern – se aplică cataplasme cu tamponări uşoare în nevralgii, inflamaţii articulare, mialgii, nevralgii intercostale. Durerile de cap pot fi alungate prin comprese cu frunze de hrean sau hrean ras împachetat într-o bucată de pânză.

În cosmetică – tamponarea tenului cu oțet de hrean are efect de stimulare a circulației, efecte tonice asupra pielii; de asemeni, se poate aplica suc proaspăt de hrean timp de 5-10 minute, apoi se spală tenul cu lapte călduț. În caz de descuamare a tenului, pete sau pistrui se curăță cu tinctură de hrean sau cu oțet de hrean, după care se aplică un unguent de gălbenele.

Deoarece este o plantă puternic astringentă NU se consumă de către persoanele cu afecțiuni tiroidiene sau care suferă de ulcer gastric. NU se administrează copiilor.
NU folosiți sucul pur, nediluat sau extractul de hrean, deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv. Se manifestă prudență în administrare de către persoanele cu colon în uz extern trebuie folosit cu prudență la persoanele cu pielea sensibilă pentru a nu produce alergii și iritații ale pielii.

Hreanul este benefic ca plantă medicinală cât și condiment, fiind nelipsit în bucătărie, la conservarea murăturilor și la aromatizarea salatelor. Folosit în cantități moderate poate scoate din anonimat multe preparate culinare.

Sănătate maximă!
Sărbători cu bucurii și pace în suflete, alături de cei dragi!

Iulia Romedea

Tags: ,