Importanţa consumului de seminţe pentru sănătate
Nucile şi seminţele ar trebui să ocupe un loc important în alimentaţia noastră zilnică, indiferent de natura alimentaţiei, vegetariene sau nu. Acestea sunt surse naturale de proteine, minerale precum calciu şi magneziu, fibre, acizi graşi esenţiali care ne vor ajuta să ne menţinem o inimă sănătoasă, un colesterol scăzut şi mai mult, să scădem în greutate. Nucile şi seminţele îşi păstrează proprietăţile de mai sus doar consumându-le în stare crudă, fără să fie prăjite sau procesate termic. Se pot consuma în diferite combinaţii, în salate, în prepararea deserturilor, cu miere etc.
Nucile sunt un furnizor important de proteine, grăsimi, vitamine, numeroase minerale şi fibre pentru organism. Datorită fibrelor pe care le conţin, nucile pot fi folosite şi ca remedii naturiste împotriva diabetului. Nu se recomandă ca nucile să fie consumate în doze prea mari pentru că pot provoca spasme stomacale sau dureri de cap. Consumul a 4-7 nuci zilnic este suficient, ele ajutând la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare. Nucile se numără printre alimentele cu cel mai bogat conţinut de cupru şi zinc, ceea ce le fac benefice în tratarea unor afecţiuni cardiovasculare, a problemelor legate de creştere sau curele de întărire ale sistemului imunitar.
Seminţele de dovleac conţin între 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi mai ales zinc. Sunt recomandate în lupta cu prostatita, constipaţia şi balonarea, sunt diuretice, ajută la creşterea părului, şi elimină metalele grele din organism. Specialiştii în medicina naturistă încurajează consumul seminţelor de dovleac, care desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul şi stimulează activitatea rinichilor, dar au şi un rol adjuvant în cancer, leucemie, scleroză. Se mai recomandă în alimentaţia persoanelor cu boli hepatice, boli cardiovasculare, femeilor însărcinate şi copiilor.
Seminţele de susan conţin vitamine precum calciu, seleniu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, fier. Conţin cu 50% mai multă proteină decât carnea, scad colesterolul, previn artrita şi osteoporoza, astmul, migrenele şi durerile de cap. Sunt recomandate în tratamentul insomniilor, ajută la detoxifierea ficatului şi rinichilor, fiind foarte recomandate bolnavilor de ciroză şi întăresc sistemul imunitar. Seminţele de susan au o mare valoare energetică, sunt laxative, emoliente, cresc fertilitatea şi sunt afrodisiace.
Seminţele de in sunt folosite în combaterea constipaţiei, a inflamaţiei tubului digestiv şi căilor urinare. Sunt bogate în Omega-3 şi scad colesterolul vizibil, previn creşterea tensiunii arteriale având proprietăţi antiinflamatorii, scad riscul apariţiei artritei şi a bolii Parkinson, înlătură şi împiedică formarea pietrelor la fiere. Consumate cu miere de albine ajută la combaterea constipaţiei şi a hemoroizilor. Consumul regulat al seminţelor de in împiedică creşterea celulelor prostatei, contribuie la vindecarea cancerului de colon şi a prostatei, la tratamentul arterosclerozei, împiedicând formarea cheagurilor de sânge.
Seminţele de floarea-soarelui conţin o cantitate substanţială de acid linoleic care reduce depozitele de colesterol de pe pereţii arterelor. Sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care previne apariţia bolilor de inimă. Sunt un remediu de bază în combaterea bolilor de rinichi, de bilă şi afecţiuni circulatorii. Se folosesc în cure pentru tratarea sterilităţii şi impotenţei vasculare şi hormonale. Consumul seminţelor de floarea-soarelui este recomandat femeilor însărcinate şi copiilor pentru conţinutul ridicat al complexului de vitramine B, putând reduce pofta de nicotină.
Seminţele de mac sunt bogate în calciu, fosfor, fier şi zinc, ele ajută la remineralizarea organismului. Conţin acizi graşi precum acid oleic, care ajută la scăderea colesterolului rău din organism şi acid linoleic care îmbunătăţeşte capacitatea naturală de vindecare a organismului. Mai conţin uleiuri volatile şi un procent mare de fibre care ajută la absorbţia apei în tractul digestiv, astfel ameliorând constipaţia.
Alte seminţe folositoare pentru menţinerea sănătăţii organismului
Seminţele de struguri sunt antioxidanţi foarte puternici cu rol în combaterea cancerului. Se folosesc ca remedii împotriva artritelor, alergiilor, problemelor de circulaţie, diabetului şi a problemelor de vedere.
Seminţele de mărar ajută în reglarea hipertensiunii, în insuficienţa coronariană şi la îmbunătăţirea digestiei.
Seminţele de arţar sunt recomandate în reglarea bilei, iar în timp dispar durerile din zona ficatului şi creşte pofta de mâncare.
Seminţele de măr tratează lipsa de iod, consumul lor nu trebuie să fie mai mult de 8 seminţe.
Seminţele de muştar sunt recomandate contra durerilor de dinţi, ele fiind mestecate în zona dureroasă.
Seminţele de fenicul tratează bronşita cronică cu tuse.
Seminţele de ridiche neagră sunt recomandate pentru vindecarea rănilor şi a ulcerului varicos.
Seminţele de morcov ajută la eliminarea pietrelor la rinichi şi fiere.
Seminţele de salvie adăugate în apa pentru baia picioarelor favorizează diminuarea transpiraţiei şi a mirosului neplăcut.
Seminţele de muştar negru oferă mâncărurilor de legume un gust puţin iute şi normalizează activitatea hormonală.
Seminţele de ardei iute în apă fiartă şi miere sunt bune contra durerilor de gât.
Seminţele de frasin au proprietăţi afrodisiace.
Orice tip de seminţe alegeţi să consumaţi, nu uitaţi să vă hidrataţi corespunzător. Explicaţia specialiştilor este simplă: fibrele conţinute de seminţe îşi măresc volumul în intestine, iar pentru asta au nevoie de apă. Doar în acest mod veţi observa o îmbunătăţire a stării de sănătate a organismului.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea
Tags: Biserica Sf. Voievozi Savinesti, Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv, Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive” Săvineşti, Dumnezeu, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă filiala Săvineşti, Importanţa consumului de seminţe pentru sănătate, Iulia Romedea, Parintele Munteanu Petru, Parohia Sfintii Voievozi Savinesti, Pr. Petru Munteanu, preot Petru Munteanu