Stiri »

20 februarie 2023 – 14:55 | Comentariile sunt închise pentru Buletin Parohial Hai cu noi nr. 108 pe ianuarie 202374 views

Share
Facebook
0
Twitter

Linkedin

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole

Importanța educației religioase în viața tinerilor

Submitted by on 28 septembrie 2018 – 18:50No Comment | 34 views

Educația religioasă este extrem de importantă. Pe lângă faptul că orice creștin are nevoie de aceste informații, tinerii primesc și lecții de viață. Elevii au parte de informații și lecții, pilde care ne sunt de folos, indiferent de religie. Așadar, educația religioasă nu poate lipsi din școli, având informații de folos.
Isachi Mihail, clasa a VIII-a B
În viață suntem doar niște simpli călători care caută desăvârșirea sufletească, care caută împlinire și iubire. Primul factor care influențează obținerea acestora este credința. Spun că este credința pentru că ea constituie un ansamblu armonios între iubire, rugăciune, familie, oameni, sentimente și Dumnezeu. De aceea educația religioasă în viața tinerilor este foarte importantă, pentru că prin religie și credință tinerii își însușesc un set de valori morale foarte importante în viață, credința le va lumina calea spre bine și spre fericire.
Ilinca Alexandru, clasa a VIII-a B
Omul este o ființă religioasă. Așa a fost creat de Dumnezeu. La vârsta tinereții, omului i se deschid noi orizonturi. Setea de Adevăr apare în el. Astfel, el va căuta viața în tot pământul. Firea umană nu acceptă autosuficiență. Ea dorește iubire veșnică. Veșnicia e darul sufletului nostru. Prin Hristos, el vede și o altă lume. Lumea lui e pictată în culorile dragostei. Abia atunci, omul vede fața adevărată a lumii. Orice din lumea
aceasta nu-i va umple golul din inimă care este Hristos. Noi putem fi fericiți și fără Hristos, însă fără Biserică nu prea putem fi sfinți, nu putem fi cu veșnicia care ne mângâie. În acest mod, prin educația religioasă tânărul își înfinge adânc rădăcinile în Adevăr.
Frăsilă Ștefan, clasa a X-a E
Educaţia religioasă în viaţa tinerilor are o importanţă deosebită, reprezintă o conturare a discernământului. Tânărul, prin calitatea educaţiei primite încă din copilărie, continuând a fi completată pe tot parcursul vieţii, se remarcă prin virtuţile sale în primul rând, prin exemplele sale de om frumos. Lipsa educaţiei duce la un dezechilibru în inima lui, la multe nelămuriri şi la eşecuri. În lipsa ei, copilul, tânărul sau bătrânul, fuge după simple idei în care să creadă, fuge după false modele ce îl derutează, îl fac să orbească şi să nu înţeleagă importanţa lor dată de Dumnezeu încă de la început. Alegerea unui început greşit de către om, lipsit de educaţia religioasă, duce la dezumanizare, la un final nefericit.
Dăscălița Maria- XII E

Educația religioasă în viața tânărului este foarte importantă deoarece orice cunună a Creației trebuie să-L cunoască și să-L iubească pe Creatorul ei. Educația religioasă îi prezintă tânărului adevăratul său Tată deoarece prin lecțiile făcute la ora de religie, copilului i se dezvăluie treptat căile Ortodoxiei. Așadar, educația religioasă în viața tânărului de azi este fundamentală pentru că îi modelează caracterul.

Frăsilă Parascheva, clasa a X-a E
În cadrul orei de religie pe lângă însușirea principalelor învățături de credință, reguli, tradiții și evenimente religioase ale Bisericii Ortodoxe, elevii dobândesc și deprinderi spirituale, care îi înalță, îi fac mai buni și li se întărește credința în Dumnezeu, cea mai bună metodă de a îi cunoaște creația fiind școala.

Ancuța Ioana-Miruna, clasa a XII-a E
Educația religioasă semnifică, în cadrul unui nivel mai profund, nu doar o necesitate în viața tânărului, ci o treaptă spre mântuire, spre definitivarea esenței umane, spre maturizare. După părerea mea, orice tânăr, vlăstar al societății aflat încă în plină creștere și dezvoltare, are nevoie de această „hrană” a sufletului, periodic, regulat, de acest sprijin moral.
În primul rând, după cum toți știm, nimeni nu se naște învățat: un doctor nu se naște un doctor, atotștiutor, la fel cum nici un preot nu se naște un preot sau un duhovnic. Orice se dobândește. Astfel, și educația religioasă, în viața unui tânăr proaspăt pășind în viață, reprezintă o cale de descoperire a vocației.
În al doilea rând, precum o bucată de lut, omul poate fi în așa manieră modelat, încât să devină puternic, capabil de a decide singur, capabil de a distinge binele de rău; iar această modelare a ființei se realizează chiar în tinerii ani de viață. Precum o floare are nevoie, omul este hrănit cu pilde, învățături duhovnicești și sfaturi părintești, cu exemplu din viața ortodoxă a celor dedicați Domnului spre a cunoaște adevărata lumină, spre a nu ceda ispitei cotidiene.
Concluzionând, cred cu tărie că educația religioasă în viața noastră, a tinerilor, nu este doar recomandată, ci chiar necesară, spre a ne putea cunoaște atât pe noi, cât și pe aproapele nostru și pe Însuși Dumnezeu.

Berenghia Ilinca, clasa a XII-a E
Religia face parte din cultura noastră, educă tânărul adolescent. Religia îl îndeamnă pe tânăr la bunătate și îl face să se gândească de două ori înainte să omită o nedreptate sau o răutate, îl crește cu frică de Dumnezeu, ceea ce nu este deloc rău, pentru că acesta va fi mai atent la faptele sale pe viitor.
Educația religioasă aduce în viața copiilor o stare de siguranță și de speranță. Dacă Dumnezeu este lumina și adevărul, copilul va ști că acolo sus, undeva, este cineva care îl iubește și îl veghează. Religia este terapie pentru suflet și minte. La ora de religie, profesorul/profesoara va ști să își asculte elevii și să le dea sfaturi înțelepte despre viață și problemele acesteia. Religia oferă răspunsuri la întrebările pe care și le pun adolescenții de-alungul tinereții lor. Religia completează educația de acasă și o întregește.
Gherman Andreea, clasa a XII-a E
Din punctul meu de vedere, tinerii sunt cei mai vulnerabili la schimbări fiind ușor de influențat. Astfel, factorii din exterior le pot insufla un comportament nepotrivit, ce nu respectă valorile religioase. Indiferent de toate aceste tentații, tinerii trebuie să țină cont de principiile religiei, fără a se îndoi de puterea și existența divinității, recurgând la păcat și greșeli. Educația religioasă le insuflă tinerilor modul corect de a se comporta în societate și percepția potrivită asupra lumii. Religia ne învață numai de bine și ne îndrumă pe calea cea dreaptă, spre a deveni oameni buni și cu frică de Dumnezeu, căci numai el are grijă de sufletele fiecăruia.
Educația religioasă îi ajută pe tineri, aflați în perioada în care își pun întrebări și tind să privească totul din punct de vedere fizic și logic, ajungând să se îndoiască de Dumnezeu. Această educație le redă tinerilor credința, fiind necesară în viața acestora.
Gorcioaia Raluca, clasa a XII-a E
Educaţia religioasă se realizează în familie, Biserică şi şcoală, de către părinţi, preoţi şi profesori. Există o strânsă legătură între aceşti factori educativi, determinând transmiterea valorilor credinţei şi formarea conduitei exemplare. Rămân ecouri adânci în mintea şi sufletul celui care acum începe să se formeze : bun ascultător, harnic, răbdător, iubitor de dreptate şi adevăr.

Cîtea Elena-cl. a XII-a C
Religia stă la baza formării conştiinţei, caracterului oricărui tânăr încă de la începutul vieţii pe pământ.
În opinia mea religia stă la baza cunoaşterii istoriei şi a culturii neamului omenesc, deci fără de aceasta nu putem înţelege trecutul, originile noastre.
În primul rând, cu ajutorul religiei, orice tânăr din societatea actuală poate înţelege viaţa ca dar al lui Dumnezeu, poate promova valorile familiei, dreptăţii, păcii, înţelegerii şi comunicării între oameni.
În al doilea rând valorile oferite de educaţia religioasă sunt repere spirituale, esenţiale între toate cunoştinţele, dobândite prin studiul celorlalte discipline şcolare.
În concluzie, educaţia religioasă contribuie la depăşirea ignoranţei religioase, dar mai ales la formarea şi cultivarea unei conştiinţe vii şi mărturisitoare a oricărui tânăr.
Astfel, orice om învaţă că libertatea reprezintă un mare dar de la Dumnezeu dat omului şi să se îngrijească de aceasta precum de un dar fără de preţ.

 

Dediu Alicia Andreea- cl. a IX-a A

Educaţia religioasă ocupă un loc vital în viaţa tinerilor. Aflaţi la începutul integrării lor în societate, tinerii au nevoie de îndrumare, una foarte eficientă în acest sens fiind educaţia religioasă. Aceasta facilitează tinerilor accesul către noţiunile de morală şi etică, necesare unui tânăr pentru a deveni un bun creştin, dar şi în egală măsură un bun cetăţean.
O societate, pentru a fi sănătoasă, pentru a rezista, are nevoie de cetăţeni drepţi cu principii morale şi etice bine puse la punct, iar o modalitate eficientă în acest sens o reprezintă educatia religioasă.
Ignat Andreea, cl. XI B
Prin educaţia religioasă, viaţa omului se înalţă şi se edifică pe temelia adevărată, adică cea a Mântuitorului nostru Iisus Hristos : „A educa înseamnă a purta de grijă de copii şi de tineri în ceea ce priveşte curăţenia sufletească şi buna cuviinţă, a-l creşte pe copil moral, a-l creşte în evlavie, a avea grijă de sufletul lui, a-i modela inteligenţa….” (Sfântul Ioan Gură de Aur)
Pe lângă însuşirea principalelor învăţături de credinţă, tradiţii şi evenimente religioase, elevii dobândesc şi deprinderi, obişnuinţe spirituale, care îi înalţă, îi fac mai buni, mai  responsabili, fiind un rezultat al dragostei lui Dumnezeu pentru oameni şi răspunsul credinciosului la chemarea divinităţii.
Tîrpescu Eliza-cl. a XI –a G

 

Tags: