Stiri »

1 decembrie 2019 – 18:56 | Comentariile sunt închise pentru Hai cu noi nr. 70 noiembrie 201993 views

Share000

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole, Cateheză

Liliacul – parfum, putere, vindecare

Submitted by on 26 aprilie 2019 – 11:16No Comment | 138 views

Liliacul – parfum, putere, vindecare

Liliacul, cunoscut sub denumirea științifică de Syringa vulgaris, este un arbust ornamental, originar din Asia Mică, fiind foarte apreciat pentru florile sale minunate și parfumate. Pe lângă faptul că ne copleșește cu parfumul său inconfundabil, liliacul are și numeroase puteri vindecătoare, fiind un remediu naturist excelent pentru sănătate și frumusețe.

Pe vremuri florile de liliac erau consumate pentru eliminarea paraziților intestinali, dar și pentru tratarea malariei, însă în vremurile noastre specialiștii au aflat cât de eficiente sunt florile de liliac în tratarea anumitor afecțiuni. Liliacul conține glucide, substanțe amare, amidon, rezine.

Florile de liliac conțin zaharoză, emulsină, invertină și alte elemente active care le conferă proprietăți astringente, revulsive, tonice, calmante, vasodilatatoare, vermifuge, antireumatice, în scop terapeutic folosindu-se toate părțile plantei, mai puțin rădăcina. Pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale florilor de liliac, se pot folosi sub formă de infuzie, tinctură sau chiar sub formă de vin cu liliac. Florile de liliac se culeg atunci când sunt deschise în proporție de 80 %, se lasă la uscat într-un loc aerisit și se întorc zilnic pentru a se usca uniform.

Infuzia de liliac – se adaugă două linguri flori uscate de liliac într-o cană de apă fierbinte, se acoperă timp de două ore, apoi se strecoară și astfel se consumă ceaiul obținut sau îndulcit cu miere de albine.
Tinctura de liliac – se pot folosi atât flori uscate cât și scoarța arbustului măcinată foarte fin. Într-un borcan se pun 100 ml alcool, se adaugă 20 g de flori uscate sau scoarță măcinată, se închide ermetic și se lasă la macerat timp de 10 zile, agitând borcanul de 3-4 ori pe zi, se strecoară și se mai lasă 6 zile la decantat în frigider, după care se mai filtrează o dată și se depozitează în sticluțe mici.

Vinul de liliac – se prepară din 3 kg flori de liliac proaspete, 2 linguri de zahăr brun, 2 lămâi, 1 lingură de drojdie inactivă și 3 litri de apă. Se pune apa la fiert, se pun florile spălate în prealabil în apa care clocotește, se acoperă vasul și se oprește focul. După 48 de ore se strecoară infuzia, se adaugă zahărul, drojdia inactivă, sucul celor două lămâi și se amestecă până se dizolvă complet. Se lasă vinul să fermenteze timp de 7 zile, apoi se depozitează în sticle închise la culoare și după 30 de zile poate fi filtrat și strecurat.
Diaree și slăbiciune fizică – în 250 ml de apă se fierbe o linguriță de coajă uscată și măcinată de liliac timp de 10 minute, se strecoară și se bea cald în reprize de 2-3 pe zi.

Diabet – fitoterapeuții recomandă infuzia de muguri de liliac dacă există probleme cu pancreasul sau dacă s-a instalat diabetul. Într-un litru de apă clocotită se adaugă o lingură de muguri de liliac și se consumă câte o linguriță din acest amestec de 3 ori pe zi.
Reumatism – contra durerilor reumatismale se poate prepara un unguent din flori de liliac punând la macerat 40 g flori într-un litru de ulei. Se lasă la macerat 2 săptămâni, apoi poate fi întrebuințat extern ungându-se zonele dureroase.

Febră – se utilizează infuzia din flori de liliac și ajută și la ameliorarea afecțiunilor respiratorii, precum bronșita sau laringita.
Cicatrizează arsurile – se folosesc frunze de liliac fierte până apa se înnegrește. Se lasă la răcit, se aplică pe locul afectat, se fixează cu un pansament steril și se păstrează timp de 24 de ore pe rană. În tot acest timp este foarte important să fie umezit constant pansamentul pentru ca pielea să rămână catifelată, elastică și fără urme de arsuri.
Ten – cu frunze de liliac fierte în lapte dulce se pot face spălături pe față pentru curățarea tenului cu pete sau cu pistrui.

Poftă de mâncare – se face o infuzie dintr-o linguriță cu flori uscate de liliac, o linguriță cu sunătoare și se servește înainte de masa principală pentru a mări pofta de mâncare.
Respirație urât mirositoare – se clătește gura cu o infuzie din flori de liliac (1 lingură plantă uscată la 300 ml apă clocotită) după fiecare masă și seara înainte de culcare pentru o respirație proaspătă.
Tonic cardiovascular – florile de liliac fluidizează traficul sangvin arterial și ajută ca aorta să primească doza optimă de sânge.

Infertilitate – liliacul mai este utilizat de către femeile care vor să rămână însărcinate, sau de către cele infertile consumând câte o cană cu vin din liliac.
Pe lângă frumusețe și parfumul său îmbietor, liliacul are uimitoare proprietăți medicinale de care putem beneficia mai ales în această perioadă a anului când florile sale ne oferă arome și culori diferite și de care ar fi bine să profităm la maximum.

Sănătate maximă!
Iulia Romedea

ShareShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Tags: