Măceșul – trandafirul sălbatic cu beneficii domestice
De mai bine de o lună, în mod oficial s-a instalat frumoasa toamnă cu suita ei de bogății diverse și binefăcătoare. Fructele și legumele consumate, ne încântă privirea și gustul, dăruindu-ne un surplus de energie și
sănătate. Ne aflăm în perioada în care încercăm să ne mărim imunitatea organismului pentru a putea rezista contra răcelilor și virozelor din următoarea perioadă. De mare importanță și la îndemâna oricui, încă din vremuri străbune măceșul a ocupat un loc de cinste în farmacia verde a fiecărei locuințe.
Măceșele fac parte din familia trandafirilor, iar numele științific al măceșului (Rosa canina) a fost dat plantei pentru reputația sa de a vindeca mușcăturile de câine turbat. Fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani pe tot globul, pentru efectele lor remarcabile.
Măceșele sunt un izvor de vitamina C și sunt recomandate de specialiști ca fiind un medicament natural revigorant, care alungă oboseala intensă. În compoziția măceșelor există și alte substanțe active importante precum: vitaminele A, D, E, B1 (vitamina bunei dispoziții), B2, K (ajută la coagularea sângelui), minerale și acizi grași, care ajută la regenerarea pielii.
Măceșele se pot consuma în dietă sub diferite forme: ceai, sirop, suc sau pulbere.
Ceaiul de măceșe: se opărește o linguriță de pulpă mărunțită la o cană de apă clocotită. Se infuzează fructele 10-15 minute, apoi se îndulcește cu miere. Ceaiul combate anxietatea, grețurile, palpitațiile, viermii intestinali și crește secreția biliară.
Siropul de măceșe: se prepară din 250 g fructe uscate (pulpă fără sâmburi), peste care se adaugă 1 litru de apă clocotită; se macerează timp de 12 ore, se strecoară și se adaugă 500 g zahăr, apoi se fierbe la foc mic până se obține sirop. Se păstrează în sticle la frigider și se consumă 3 linguri/zi.
Sucul de măceșe: se amestecă la storcător 1,5 kg de măceșe și se obțin 500 ml de suc.
Pulberea de măceșe: se macină foarte fin măceșele uscate cu o râșniță de cafea. După măcinare, semințele rămân întregi, iar pulpa se transformă într-o pulbere fină, care se cerne printr-o sită și se păstrează în recipient de sticlă, în locuri întunecoase și reci. Pulberea se consumă în maxim 15 zile, câte 1-2 lingurițe pe stomacul gol.
Măceșe și miere: două părți pulpă de măceșe și o parte miere.
Se utilizează contra viermilor intestinali, consumându-se 2-3 linguri/zi, dimineața pe stomacul gol.
Iată unele afecțiuni care pot fi atenuate și tratate prin consumul de măceșe.
Artrită: se consumă câte o linguriță de pulbere pe zi.
Alergii: datorită efectului antiinflamator, ceaiurile, precum și pulberea sunt indicate în tratarea bronșitelor, astmului și alergiilor.
Calmante și antidepresive: infuzia are efect energizant, atenuează senzația de greață, durerile de cap, infecțiile urinare și stările febrile.
Inima: infuzia ajută la scăderea tensiunii, reduce colesterolul „rău” și diminuează inflamația vaselor de sânge.
Vindecă mușcăturile de câine turbat: din medicina populară se păstrează terapia cu măceșe în cazul mușcăturilor de câine turbat sau foarte agresiv. După ce se dezinfectează și se curăță rana, se unge locul afectat cu un unguent preparat din gălbenele și din decoct de măceșe (două lingurițe de unguent în amestec cu patru linguri de decoct). Tratamentul se repetă mai multe zile, iar în paralel se consumă câte trei căni de infuzie pe zi.
Afecțiuni digestive: sub formă de infuzie, măceșele sunt benefice în problemele de stomac: spasme, iritații, diaree, constipație și în diferite afecțiuni intestinale.
Silueta: datorită acizilor și pectinei, măceșele au efect diuretic și laxativ. De aceea, infuzia (câte trei căni pe zi) este benefică și în afecțiunile renale sau în caz de constipație.
Dușmanii virozelor: infuziile și pulberea de măceșe se luptă cu virușii și combat efectele febrile. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi, iar pulberea câte două-trei lingurițe se poate adăuga în iaurt, supe sau compoturi.
Atenție!
– Când preparați pulberea de măceșe, eliminați sâmburii și mai ales perișorii, pentru a evita efectele lor negative asupra aparatului respirator.
– Nu preparați ceaiuri de măceșe în vase de metal.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea
Tags: Biserica Sf. Voievozi Savinesti, Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv, Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive” Săvineşti, Dumnezeu, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă filiala Săvineşti, Măceșul - trandafirul sălbatic cu beneficii domestice, Parintele Munteanu Petru, Parohia Sfintii Voievozi Savinesti, Pr. Petru Munteanu, preot Petru Munteanu, Sănătate maximă! Iulia Romedea