Muzeul de Ştiinţe Naturale
Astăzi am fost la Muzeul de Știinţe Naturale din Piatra-Neamţ, unde o doamnă ne-a întâmpinat și ne-a explicat tot ce voiam să știm.
Desigur, nici întrebările micilor curioși nu au încetat să apară.
În data de 1 septembrie 1960, a luat fiinţă Secţia de Ştiinţe Naturale, în cadrul Muzeului de Arheologie Piatra-Neamţ, condusă de muzeograful principal Mihai Ciobanu, care avea ca scop punerea în evidenţă a valorilor naturale ale judeţului Neamţ.
În anul 1961, distinsul istoric Iulian Antonescu, director al Muzeului Regional Bacău, apoi director în cadrul Direcţiei Muzeelor, împreună cu soţia sa, Eugenia Antonescu, donează o clădire, cu dorinţa expresă de a se organiza un muzeu de ştiinţe naturale. În continuare, până în anul 1965, se desfăşoară o anevoioasă muncă de amenajare interioară şi exterioară a clădirii muzeului şi, în acelaşi timp, începe constituirea colecţiilor ştiinţifice.
În anul 1965, Secţia de Ştiinţe Naturale se transformă în unitate independentă, cu 11 salariaţi. În acest cadru, sub coordonarea competentă a directorului unităţii, Mihai Ciobanu, între anii 1965 şi 1969 se realizează expoziţia permanentă a muzeului şi se dezvoltă colecţiile ştiinţifice.
La început, întreaga activitate de realizare a planului tematic, a planului expoziţional, coordonarea activităţii de transpunere în practică a acestora, iniţierea activităţii de constituire a colecţiilor ştiinţifice, de dezvoltare a acestora, i-a revenit dr. Mihai Ciobanu. Iniţial, a fost necesară adaptarea încăperilor clădirii pentru a deveni adecvate expunerii
obiectelor muzeale, pentru realizarea dioramelor şi biogrupelor, respectându-se normele şi principiile muzeologice. S-au creat astfel bazele unui nou muzeu, care avea să fie apreciat în întreaga ţară.
Mihai Ciobanu a fost şi cel care a pus bazele revistei Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra-Neamţ, „Studii şi cercetări“, care, într-o anumită perioadă, a apărut sub denumirea de „Anuarul Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra-Neamţ“.
Sper că o să mai vizităm muzeul acesta, deoarece este foarte interesant și avem șansa să observăm plante și animale sălbatice, ocrotite prin lege sau dispărute.
Alte muzee vizitate au fost: Casa Memorială „Calistrat Hogaş“ , Muzeul de Etnografie, „Pivniţa II“ din Piaţa Ştefan cel Mare, Muzeul de Istorie şi Arheologie.
Bogdan Romedea, voluntar
Tags: Biserica Sf. Voievozi Savinesti, Bogdan Romedea, Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv, Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive” Săvineşti, Dumnezeu, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă filiala Săvineşti, Muzeul de Ştiinţe Naturale, Parintele Munteanu Petru, Parohia Sfintii Voievozi Savinesti, Pr. Petru Munteanu, preot Petru Munteanu, voluntar