Stiri »

6 martie 2020 – 21:34 | Comentariile sunt închise pentru Buletin Parohial Hai cu noi nr. 73 februarie 202035 views

 

 
 
 
 
Share000

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole, Cateheză, Cultural - educative

Naşii de botez și nașii de cununie

Submitted by on 7 noiembrie 2018 – 11:20No Comment | 2 views

Nașii de botez
Încă de la începuturile creştinismului, copiii au fost botezaţi de mici în Biserică. Chiar dacă pruncii nu au nevoie de credinţă şi de căinţă pentru păcatele personale făcute, spre a primi harul lui Dumnezeu, este necesar să se arate prin mărturisire, credinţa în care va fi crescut micuţul. De aceea, întrucât pruncii nu pot vorbi la Botez, naşii mărturisesc credinţa în numele lor.
Ce rol au naşii de Botez?
– în calitate de părinţii spirituali ai pruncului, naşii au aceleaşi obligaţii şi răspunderi pentru viaţa spirituală a finului lor ca şi părinţii care l-au născut.
– naşii trebuie să fie îndrumători pedagogici creştini pentru finul lor, să facă din el un bun credincios, un trăitor ortodox. Astfel, naşii şi părinţii se vor îngriji ca pruncul să se împărtăşească cu Sfântul Trup şi Sânge al lui Hristos cât mai des, să facă semnul sfintei cruci, sa înveţe rugăciunile Bisericii.
-naşii trebuie să se îngrijească de educaţia moral- religioasă a finului şi să-l înveţe la vremea cuvenită adevărurile credinţei creştine şi să-i dea mereu sfaturi şi îndrumări bune: cum să-şi cinstească părinţii, cum să se poarte creştineşte, cum să împlinească poruncile dumnezeieşti şi cum să iubească Biserica.
-la rândul său, finul trebuie să îl asculte pe părintele duhovnicesc (naşul) şi să îl respecte în aceeaşi măsură ca şi pe părinţii săi biologici.
Cine poate fi naş de Botez?
Orice credincios ortodox, căsătorit sau nu, care îndeplineşte câteva condiţii:
– cunoaşte şi trăieşte după învăţătura de credinţă a Bisericii;
– are o viaţă morală exemplară;
– este trecut de vârsta adolescenţei;
– are maturitate de gândire şi responsabilitate.
De obicei, pentru fiecare candidat la Botez se cere un singur naş.
El poate „lipsi” în cazul botezului de necesitate sau de urgenţă.
Cine nu poate fi naş de Botez?
Nu pot fi naşi la Botez necreştinii, creştinii de altă confesiune, monahii, părinţii copilului şi cuplurile de tineri ce urmează să se căsătorească.
Nașii de cununie
Naşii de cununie asistă pe finii lor la Logodnă şi la Cununie fiind martori ai făgăduinţelor făcute de cei doi soţi, unul față de celălalt, în cadrul Sfintei Taine. Ei devin părinţi duhovniceşti ai celor pe care i-au adus la sfântul altar. După învăţătura Sfântului Simeon, arhiepiscopul Tasalonicului, naşii sau nunii sunt „învăţători ai unirii într-un gând şi ai însoţirii”.
Ce rol au naşii de Cununie?
Naşii se implică şi participă activ la săvârşirea Tainei Cununiei, îndeplinind împreună cu preotul anumite gesturi sau acte liturgice, între care punerea inelelor în degetele mirilor, la Logodnă, şi punerea şi luarea cununiilor de pe capetele mirilor, la Cununie. De asemenea, ei ţin lumânările, de o parte şi de alta a mirilor, naşul în partea dreaptă a mirelui şi naşa în partea stângă a miresei.
Naşii devin părinţi sufleteşti şi spirituali ai finilor, renăscându-i pe cei ce formează un nou şi unic trup al familiei.
Naşii trebuie să-şi asume responsabilitatea de a le purta grijă şi de a-i învăţa pe finii lor frica de Dumnezeu, de a-i chema la biserică, la spovedanie, la săvârşirea faptelor bune, de a-i cerceta la casele lor, de a-i mustra la nevoie, pentru că naşii sunt garanţii finilor lor înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor.
Năşia nu este un act de văzul lumii, ci este o înrudire duhovnicească plină de dăruire şi de responsabilitate.
Cine poate fi naş de Cununie?
La Cununie se recomandă o singură pereche de naşi, care să îndeplinească anumite condiţii:
– să fie ortodocşi şi să cunoască bine învăţătura de credinţă a Bisericii;
– sa fie cununaţi şi să aibă o viaţă morală exemplară;
– să nu fie mai tineri decât mirii, dar nici prea în vârstă;
– naşi pot fi şi rudele apropiate: fraţii, surorile, verii, cumnaţii.
Cine nu poate fi naş de Cununie?
Nu pot fi naşi la Cununie necreştinii, creştinii de altă confesiune, monahii, părinţii mirilor şi cuplurile necăsătorite sau divorţate.
Foaie editată şi distribuită gratuit de Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Anul IV- Nr. 7(31)

ShareShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Tags: ,