Stiri »

12 aprilie 2021 – 19:49 | Comentariile sunt închise pentru Buletin parohial Hai cu noi nr. 85, februarie 202176 views

Share
Facebook
0
Twitter

Linkedin

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole

Nostalgia clipelor de Crăciun

Submitted by on 27 decembrie 2018 – 7:33No Comment | 349 views

Nostalgia clipelor de Crăciun

De mult nu am așteptat cu atâta nerăbdare și dor, ca acum, Sărbătoarea Crăciunului. Când eram mici o așteptam fiindcă ne aducea daruri (hăinuțe, jucării, cărți etc).
Era sărbătoarea darurilor pentru toți deoarece duce omenirii darul cel mai de preț, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.


„Colinda este semn al bucuriei, când omul e trist, se închide în el, se închide în casă. Când e bucuros se deschide, bucuria explodează, bucuria vrea să se comunice, bucuria iese din casă, bucuria colindă.” (I.P.S. Antonie Plămădeală)

Unii își închipuie că aceste minunate datini de sărbători, colindele, sunt pentru copii, dar într-o zi din viață dorim să fim mai mari, după ce trece timpul copilăriei ne pare rău după copilărie. Toți trăim în suflet cu dorul anilor frumoși și curați cu nevinovăția copilăriei. Clipa în care am căzut în primul păcat, când am pierdut nevinovăția copilăriei, este pentru noi asemenea clipei în care Adam a fost izgonit din rai.

Nostalgia copilăriei o purtăm în suflet, de aceea ne sunt atât de dragi colindele și micii colindători (micii apostoli ai vestirii Nașterii Mântuitorului).

Ascultând colindele ne aducem aminte de cântecele pe care ni le cânta mama când eram mici și ne adormea. Copilul care adoarme în cântecul duios al mamei crește mai sănătos, mai deștept, mai bun, mai frumos cu gânduri curate.
Colindele ne mai amintesc și de clipele duioase în care Maica Domnului L-a născut în peștera rece din Bethleem și L-a mângâiat.

Lumea ostilă și păcătoasă în care S-a născut Pruncul Iisus, singură Maica Domnului, L-a făcut să se simtă în siguranță încălzit doar de respirația animalelor.

Colindele religioase reactualizează an de an, minunea din noaptea Sfântă a Bethleemului picurând de fiecare dată în sufletul celor care le cântă sau le ascultă, ceva din bucuria curată a primilor creștini.
Așadar, să fim și noi continuatorii colindelor cântând aceste inegalabile comori de spiritualitate creștinească și românească.
„Și acum te las fii sănătos
Și vesel de Crăciun”.

Prof. Dimitriu Sîrghie Vasilica, Colegiul Național „M. Sadoveanu” – Pașcani

Tags: , ,