Stiri »

1 iunie 2019 – 12:10 | Comentariile sunt închise pentru Hai cu noi nr. 64 mai 2019148 views

Hai cu noi nr. 64 mai 2019

Hai cu noi nr. 64 mai 2019
Share000

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole, Cateheză, Cultural - educative

Postul Adormirii Maicii Domnului

Submitted by on 7 noiembrie 2018 – 11:20No Comment | 140 views

Cunoscută şi sub denumirea de Postul Sântă-Măriei, perioada de două săptămâni care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului este rânduită de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Fecioarei Maria şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Postul, ca şi sărbătoarea au pătruns la noi odată cu generalizarea cultului Maicii Domnului în Răsărit, prin secolul al V-lea.
La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie.
În sec. al XII-lea, la Sinodul din Constantinopol (1166) s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Vechimea postului
Modul de postire
Postul Sântă-Măriei este mai uşor decât cel al Paştilor, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli.
Se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, iar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte; de asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua sărbătorii însăşi, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.
La sărbătoarea Schimbării la Faţă (6 august), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.
Biserica recomandă credincioşilor înfrânarea şi îi îndeamnă la rugăciune şi fapte bune.
Postul Adormirii Maicii Domnului este un post al bucuriei, al evlaviei noastre faţă de Maica Domnului, deoarece în această perioadă se citesc Paraclisele Maicii Domnului (din Ceaslov) şi se fac pelerinaje la bisericile închinate Maicii Domnului.
În ajunul praznicului se săvârşeşte Prohodul Maicii Domnului.
Cele trei stări amintesc de Adormirea Preacuratei Fecioare şi de mutarea cu trupul la cer cu puterea Fiului său, Care o primeşte în ceruri.
Pe întreaga durată a acestui Post, nu se fac nunţi, perioada de postire nefiind compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă nunțile.
Rânduieli
Îndemnuri
Să înălţăm rugăciuni stăruitoare către Bunul Dumnezeu și către Maica Domnului, care este grabnic ajutătoare.
Nu este credincios care să fi cerut ajutorul Maicii Domnului şi să nu fi primit mângâiere şi aiutor în necazuri şi întristări, după cum spune slujba Paraclisului.
Să citim cărţi ziditoare de suflet, Acatistul Maicii Domnului şi Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Să nu uităm de cei aflaţi în neputinţe, de cei bolnavi, suferinzi, întristaţi şi singuri, de cei aflaţi în spitale sau la casele lor, pe care nu are cine să îi pomenească şi să îi cerceteze.
„Unii zic că postul acesta este pentru că sunt două praznice, al Schimbării la Față și al Adormirii. Și mie îmi pare că este pentru amândouă praznicele, pentru că unul este pricinuitor de lumină, iar altul de milostivire
și solire pentru noi” (Sfântul Simeon al Tesalonicului).
Foaie editată şi distribuită gratuit de Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Anul IV, Nr. 8 (32) August 2018

ShareShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Tags: , ,