Stiri »

1 decembrie 2019 – 18:56 | Comentariile sunt închise pentru Hai cu noi nr. 70 noiembrie 201993 views

Share000

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole

Prietenia-cel mai nobil sentiment între tineri

Submitted by on 1 iunie 2019 – 3:15No Comment | 83 views

Prietenia-cel mai nobil sentiment între tineri .

„Prietenul adevărat este acela care îndură necazurile, nevoile și nenorocirile aproapelui, atunci când acela e încercat, ca de ale sale, fără zgomot și fără tulburare” (Sfântul Maxim Mărturisitorul).

Cât de adevărate sunt cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul și cât de pătrunzătoare! Dar oare știm ce înseamnă un prieten adevărat? Știm cum să-l prețuim și să-i oferim ajutorul atunci când are nevoie de el? Unii știu, iar alții nu. Dar, mai întâi de toate să facem o scurtă prezentare vis-a-vis de prietenie.

Când a făcut lumea, Dumnezeu l-a creat pe om cu trup văzut și suflet nevăzut, înzestrându-l cu puteri spirituale (rațiune, voință și sentiment). Cum trupul se hrănește din roadele pământului, dăruite tot de Dumnezeu, sufletul se hrănește din comunicarea cu Acesta prin rugăciune, din sentimentele pe care le nutrește față de semeni, din relațiile pe care le stabilește și le întreține cu aceștia. El și-a considerat mereu aproapele ca pe un prieten, oferindu-i iubire, ajutor spiritual și material necondiționat, nespusă înțelegere și răbdare. Astfel, una dintre cele mai frumoase și mai nobile relații care există și care pot exista între oameni este PRIETENIA.
Dar oare există o definiție pentru aceasta? DA! Prietenia adevărată nu e o simpla atracție emotivă, nici o pasiune oarbă sau o camaraderie obișnuită. Ceea ce o deosebește cu adevărat de toate acestea este folosul moral, temelia autentică de înțelegere și iubirea reciprocă reflectată în spiritul de sacrificiu. Poate că în afară de înțelepciune, Dumnezeu n-a dat omului nimic mai bun, decât prietenia, care nu e nimic altceva decât înțelegerea deplină, unită cu bunăvoință și iubire, în toate lucrurile divine și omenești. „Prietenul credincios este acoperământ tare, și cel ce l-a aflat pe el aflat-a comoara”(Înțelepciunea lui Isus Sirah 6,14).
Așadar, roadele prieteniei sunt multiple și de un real folos spiritual. În primul rând, cum poate fi viața cu adevărat aceea care nu-și găsește liniștea în iubirea mutuală a unui prieten? Ce e mai plăcut decât să ai pe cineva cu care să îndrăznești să vorbești totul cum vorbești cu tine? Ce preț ar mai avea bucuria în împrejurări fericite, dacă nu ai avea pe cineva care să se bucure de ea la fel ca tine? Iar nenorocirea ar fi greu să o înduri fără cineva care s-o suporte și mai greu decât tine. De asta trebuie să prețuiești un prieten și să vă fiți alături la bine și la rău.
Dar, în aprecierea unei prietenii trebuie să avem în vedere, mai întâi, influența pe care o are aceasta asupra noastră, asupra vieții morale a persoanelor implicate, din punct de vedere religios și social. Prietenia adevărată presupune un ajutor reciproc în vederea distrugerii păcatului și un îndemn permanent spre practicarea poruncilor lui Dumnezeu. Cei care pun supremul bine în virtute, aceia fac într-adevăr foarte bine. Dar tocmai această virtute creează și menține prietenia, căci fără virtute nu poate exista nicidecum prietenie. La baza unei prietenii trebuie să existe credința în Dumnezeu și iubirea față de Acesta.
Firește, prietenia este întemeiată pe înțelegere, deoarece prietenii împărtășesc gusturi, preferințe. Așa cum ne îndeamnă și Sfântul Apostol Pavel: „Credința fără fapte moartă este”, așa și prietenia nu poate exista fără o relație bazată pe sinceritate, înțelegere, respect și ajutor reciproc. Trebuie să ai răbdare cu aproapele, să-l ajuți să depășească toate obstacolele care-i pot umbri fericirea, așa cum ne îndeamnă și binecunoscutul proverb „prietenul la nevoie se cunoaște”.
Fiecare persoană este unică prin felul său de a fi. Lucrurile comune ne unesc, iar nu starea și condiția socială. Dovada iubirii stă în jertfirea pentru aproapele, în ajutorul și înțelegerea noastră. Cine dorește să se bucure de roadele prieteniei trebuie el însuși să dorească să-și facă el întâi datoria. Spiritul de sacrificiu întărește prietenia. Asta, în cazul în care nu depășeste o limită. Căci nu poți să devii vicios numai de dragul unei prietenii. Datoria ta este să-l aduci pe calea cea bună fără a te cufunda și tu în necunoștință, arătându-i printr-un comportament pozitiv și demn de urmat ceea ce ar trebui să facă.

O prietenie între oameni este adevărată atunci când, de fapt, suntem, prieteni ai lui Hristos, când respectăm Cuvântul Său și îl împlinim.

Astfel, pentru întreaga creștinătate, prietenia are o bază mai solidă decât înțelegerea reciprocă: Cuvântul Mântuitorului și ascultarea poruncilor Lui: „Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc. De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute” (Ioan 15, 14-15).
Să facem aceasta în speranța că ne vom întâlni cu prietenii noștri de aici și cu Prietenul Iisus Hristos în Rai!

Veriveș Anastasia Dumitrița, clasa a XI-a B-
Colegiul Național „M. Sadoveanu” –Pașcani

ShareShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Tags: , ,