Stiri »

1 decembrie 2019 – 18:56 | Comentariile sunt închise pentru Hai cu noi nr. 70 noiembrie 201935 views

Share000

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » faracategorie

Sărbătoarea Crăciunului și colindele – esența divină

Submitted by on 27 decembrie 2018 – 5:00No Comment | 123 views

Sărbătoarea Crăciunului și colindele – esența divină

Crăciunul, una dintre cele mai importante sărbători creştine celebrate în fiecare an la 25 decembrie, potrivit calendarului Gregorian, sau la 7 ianuarie, conform celui Iulian, este una dintre cele 12 praznice împărăteşti consemnate de biserica creştină de rit bizantin. Semnificaţia religioasă a Crăciunului este Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, trimis pe pământ pentru a ajuta oamenii să devină mai buni şi mai toleranţi.


Sărbătoarea Crăciunului și colindele – esența divinăAceastă sărbătoare deosebită îmbină în mod fericit creaţia divină şi veşnicia Universului, căci prin naştere se perpetuează specia umană, iar prin credinţă, viaţa atinge nemurirea.

În aceste zile ale înălţătoarei sărbători, creştinii devin mai buni şi mai împliniţi spiritual. Crăciunul este considerată cea mai frumoasă sărbătoare de peste an, aşteptat deopotrivă de cei mici şi de cei mari, de cei bogaţi, dar şi de cei cărora destinul le-a fost potrivnic. Cu o vechime de peste două milenii, consemnat de istoriografia creştină începând cu secolul al IV-lea d.H., Crăciunul aşteptat cu evlavie, emoţie şi profundă pietate de creştinii din toată lumea simbolizează deopotrivă toleranţa, bucuria vieţii, a biruinţei luminii asupra întunericului, a abrutizării şi ignoranţei.

Multe şi de neuitat sunt obiceiurile artistice şi culinare prilejuite de celebrarea marii sărbători.

Astfel, fiecare copil sau om trecut prin viaţă îşi aminteşte cu plăcere de sărbătorirea Crăciunului şi de momentele unice, absolut speciale trăite cu această ocazie în biserică, în jurul bradului sau a mesei festive împreună cu cei dragi. Pe lângă aşteptarea şi sosirea lui Moş Crăciun, o altă bucurie este împodobirea bradului, pom venerat cu cetina lui verde, care aduce în casele creştinilor simbolul purităţii şi al perenităţii.

Feeria serii din Ajunul Crăciunului este completată de colindele care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos în modestul sălaş al Bethleemului, pentru a mântui lumea de păcate.

Sărbătoarea Crăciunului este minunată, mai ales în mediul rural, unde oamenii respectă cu sfinţenie tradiţiile străvechi. Aici, peisajul de iarnă este mirific, casele sunt inundate de lumină, prin geamurile aburite se întrezăreşte bradul împodobit, alături de care românii adunaţi în jurul meselor trăiesc în primul rând emoţional spiritul Crăciunului. Este minunat să primim cu emoţie în casele noastre colindătorii, ce ne copleşesc cu urări şi ne încălzesc sufletele cu veselia lor.

În acest sens, dorim ca spiritul înălţător al Crăciunului să reverse asupra voastră bucurie, pace, armonie, sănătate şi, nu în ultimul rând, speranţa în mai bine.

 

Prof. Dimitriu Sîrghie Vasilica, Colegiul Național „M. Sadoveanu” – Pașcani

ShareShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Tags: , ,