Stiri »

25 ianuarie 2023 – 15:56 | Comentariile sunt închise pentru Buletin Parohial Hai cu noi nr. 107 pe decembrie 2022 și Retrospectiva 202226 views

Share
Facebook
0
Twitter

Linkedin

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole, Comunitate

Sfânta Mahramă

Submitted by on 2 septembrie 2019 – 8:58No Comment | 150 views

Sfânta Mahramă

Prima „imagine nefăcută de mână omenească” a lui Iisus
Potrivit Tradiţiei Bisericii, prima icoană a Mântuitorului Iisus Hristos a apărut încă din timpul vieţii Sale pământeşti. Aceasta poartă numele de „imaginea nefăcută de mână omenească” a lui Hristos. Despre ea ne vorbesc textele religioase din Mineiul pe luna august la ziua a şaisprezecea.
În această carte (Minei) se spune că regele Abgar al Edessei, suferind de boală numită lepră, a trimis la Hristos un pictor pe nume Anania, cu o scrisoare în care îl ruga pe Mântuitorului Hristos să vină la Edessa pentru a-l vindeca. Dar, gândindu-se că poate Hristos nu va putea veni, regele i-a cerut lui Anania să-I picteze chipul dumnezeiesc. Anania nu a reuşit să facă portretul lui Hristos din „pricina slavei negrăite a chipului Său care se schimba mereu sub puterea harului”. Cunoscând aceasta, Mântuitorul şi-a spălat faţa cu apă, apoi S-a şters cu o mahramă (ştergar) pe care au rămas întipărite trăsăturile Sale.
Eusebiu de Cezareea relatează această întâmplare în Istoria Bisericească (I, XIII), menţionând că regele Abgar s-a vindecat de ceea ce avea mai grav prin atingerea acestui chip al lui Hristos imprimat pe mahramă. Câteva urme ale bolii i-au rămas totuşi pe faţă. Mai târziu, în Edessa a ajuns Sfântul Apostol Tadeu, unul dintre cei şaptezeci de ucenici ai lui Hristos, care l-a botezat pe rege, tămăduindu-l pe deplin. Abgar a aşezat pânza ca pe o emblemă la porţile cetăţii Edessa. Un urmaş al lui a vrut să distrugă această icoană, dar episcopul Edessei a zidit-o deasupra porţii cetăţii. Acest lucru a fost consemnat într-un document numit Doctrina lui Addai (sec. V).
În secolul al Vl-lea, Evagrie ne spune în lucrarea Istoria Bisericească că în anul 544, când Edessa a fost asediată de regele perşilor, Osroe, episcopul cetăţii, Evlavie, a avut o vedenie cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care i-a descoperit taina Sfintei Mahrame zidită în poarta cetăţii. Când a luat-o, episcopul a observat că imaginea de pe pânză se imprimase pe cărămidă. Cu puterea icoanei şi cu ocrotirea lui Hristos, cetatea Edessei a biruit puterea persană.
În secolul al VlII-lea, icoana era cunoscută şi cinstită în tot Răsăritul. În cursul perioadei iconoclaste, Sfântul Ioan Damaschinul aminteşte de icoana făcătoare de minuni, iar în 787, Părinţii Sinodului VII Ecumenic de la Niceea se referă la ea în mai multe rânduri.
În anul 944, icoana a fost adusă din Edessa la Constantinopol şi aşezată în biserica Maicii Domnului. În cinstea ei a avut loc o slujbă şi s-a instituit în calendarul ortodox ziua de 16 august ca zi de cinstire a mahramei Mântuitorului.
În anul 1204, urma acestei icoane nefacută de mână omenească s-a pierdut, dar copii ale acesteia s-au răspândit în întreaga lume creştină.
Noi, creştinii, purtăm chipul lui Hristos încă de la Botez. Prin împărtăşirea cu Sfintele Taine ne sfinţim viaţa, iar prin faptele noastre bune ajungem la asemănarea cu Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
Prof. Magdalena Cotleţ, Suceava
Biserica din sufletul copilului nr. 45, iunie 2019
Sub îndrumarea domnului Gheorghe Măriuța