Stiri »

25 ianuarie 2023 – 15:56 | Comentariile sunt închise pentru Buletin Parohial Hai cu noi nr. 107 pe decembrie 2022 și Retrospectiva 202227 views

Share
Facebook
0
Twitter

Linkedin

Citeste mai multe »
evenimente
Social - Filantropice
Sănătate pentru toți
Zâmbiţi cu noi
Editorial
Home » Articole, Sănătate pentru toți

Urzica – aliment și plantă de leac

Submitted by on 1 mai 2020 – 5:51No Comment | 45 views

Urzica – aliment și plantă de leac

Urzica, cunoscută și sub denumirea de „Urtica dioica” este o plantă erbacee ce poate fi întâlnită în grădini, livezi, pe islazuri, pe marginea drumurilor sau a apelor, pe dealuri, în păduri și chiar mai sus în zona alpină. Planta populară, poate fi ușor de recunoscut datorită frunzelor sale ovale, dințate pe margini, acoperite cu peri urticanți a căror atingere provoacă mâncărimi și umflături ale pielii. Planta poate ajunge până la un metru înălțime. Pentru că nu sunt pretențioase, nu trebuie udate, nici plivite, urzicile cresc peste tot fără a fi semănate de oameni. Urzicile se culeg numai din zonele nepoluate, cele de pe marginile drumurilor ori de pe lângă case, pot conține plumb care este toxic pentru organism.
Urzica – aliment și plantă de leac
Urzicile se numără printre cele mai bogate plante, în substanțe benefice pentru corpul uman, fapt pentru care sunt recomandate de către nutriționiști atât ca aliment, cât și ca medicament pentru detoxifierea organismului și regenerarea lui. Acestea sunt adevărate depozite de minerale (fier, crom, potasiu, calciu, magneziu, siliciu, cupru, sulf, zinc, fosfor, mangan), vitamine (complexul de vitamine B, vitaminele A, C, K), aminoacizi și substanțe proteice. Datorită acestor componente, urzicile sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri și conform specialiștilor, se dovedesc de un real ajutor pentru buna funcționare a sistemului digestiv, nervos, circulator, endocrin, imunitar și a căilor urinare.
Urzica este benefică începând de la rădăcină, continuând cu tulpina, frunzele și terminând cu florile. Este indicat să purtați mănuși când culegeți urzici, pentru că țepii plantei conțin histamine care provoacă durere pentru câteva ore. Obiceiul antic de a se lovi cu urzici are o explicație plauzibilă -datorită faptului că conține antihistaminice și antiinflamatoare naturale – se credea că frunzele înțepătoare ajută la pătrunderea acestor substanțe în locurile afectate. Urzicile pot fi utilizate sub diferite forme pentru a beneficia de proprietățile lor:
Infuzie – se folosește o linguriță cu vârf de urzică uscată la ¼ litru de apă clocotită, nu se fierbe, ci se opărește.
Tinctură de urzică – rădăcinile, scoase din pământ primăvara sau toamna, se spală cu o perie și se taie mărunt. Se așază într-o sticlă, apoi se toarnă deasupra alcool de 38-40% și se lasă să stea 14 zile la loc călduros.
Suc de urzici – se spală urzicile, se lasă la scurs, apoi se dau prin mașina de tocat carne, după care se strecoară sucul printr-un tifon curat și fin, cura de primăvară de urzică ajută la reglarea tensiunii arteriale. Se păstrează la frigider, în sticluțe mici, bine acoperite. Zilnic se beau câte patru-cinci linguri cu suc de urzici fără să vă îngrijoreze gustul metalic pe care îl veți simți, căci se datorează fierului din compoziție.
Ceai de urzici – se folosesc două lingurițe cu frunze de urzici uscate, la o ceașcă de apă fierbinte și se bea fără zahăr de patru ori pe zi.
Rădăcini bine spălate și periate – pentru băi la picioare, două mâini pline de rădăcini se lasă peste noapte în 5 litri de apă și se încălzesc a doua zi până dau în clocot. Se scufundă picioarele în apa încălzită, cît se suportă de fierbinte și se păstrează timp de 10 minute.
Urzicile proaspete sau uscate – într-o oală de 5 litri cu apă rece se pun urzici cât luați cu ambele mâini de 10 ori, se încălzesc la foc mic până la fierbere, după care se lasă să stea 5 minute, apoi se scot și apa se întrebuințează pentru spălat pe cap, iar în loc de șampon se folosește săpun medicinal. Urzicile sunt tonic capilar și combat mătreața.
Urzicile au acțiune benefică asupra întregului organism și sunt de un real ajutor în tratarea diferitelor afecțiuni.
Astenia de primăvară – este doar o carență neglijată de vitamine și minerale, care poate fi restabilită prin consumul de urzici, care au marea calitate de a fi sălbatice (cresc în păduri) și nu conțin îngrășăminte. Chiar și persoanele cele mai pretențioase la mâncare pot găsi o metodă de a le găti: borșuri acre cu ștevie și măcriș, piure de spanac și ciulama de urzici cu usturoi, etc.
Hipertensiunea – cura de primăvară cu suc de urzică ajută la regalarea tensiunii arteriale, precum și la protecția vaselor de sânge împotriva aterosclerozei.
Alergii – polenul florilor și arbuștilor declanșează inevitabilele alergii de primăvară, acestea debutează în martie cu simptome precum ochi iritați, strănut, congestia căilor nazale, inflamații, iar în unele cazuri se termină adesea prin crize de astm. Astfel, ceaiul de urzică ușurează respirația, iar în combinație cu cel de cimbru reduce congestia mucoaselor respiratorii și combate tusea.
Adenomul de prostată – urzica este un benefic diuretic care ajută corpul să elimine acidul uric și bacteriile care cauzează infecții ale tractului urinar și pietrele la rinichi. În acest caz este recomandată tinctura de urzică și sucul din rădăcină și frunze de urzică timp de 1-2 luni.
Afecțiuni artrice și reumatice – acționează bactericid, limitând sau înlăturând multiplicarea bacteriilor, are efect benefic în bronșite și astm, fluidifică secrețiile bronhice și favorizează eliminarea lor prin expectorație. Se administrează câte o cană de infuzie de 3 ori pe zi înainte de masă timp de o lună.
Vitaminizează, remineralizează și echilibrează sistemul de apărare al organismului.
Elimină starea de anemie.
Scade glucoza din sânge.
Activează regenerarea țesuturilor, cicatrizând rănile, influențează favorabil reumatismul și guta.
Activează procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor și trombocitelor și fluidifică sângele. Asociată cu alte plante medicinale, urzica este folosită cu succes și contra leucemiei.
Stimulează metabolismul și secreția bilei, cea pancreatică, gastrică și intestinală. Urzicile sunt benefice în combaterea problemelor digestive, precum diareea, dizenteria și stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv, acționează împotriva viermilor intestinali.
Ca orice plantă medicinală urzica are și contraindicații pentru femeile însărcinate, deoarece planta poate determina contracții la nivelul uterului, crescând riscul de avort spontan și nu se recomandă pacienților cu tromboze datorită vitaminei K cu efect de creștere a vitezei de coagulare a sângelui.
Suntem abia la jumătatea primăverii și avem încă timp suficient pentru a profita din plin de efectele benefice ale acestei plante miraculoase, incluzând-o în alimentația și întreținerea organismului nostru. Ca și o curiozitate, în Anglia, urzica este folosită pentru fabricarea berii de urzică, cu tradiție de secole, consumată de britanici ca și remediu pentru înlăturarea problemelor de reumatism și gută.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea

Tags: