Viaţa şi activitatea Sfântului loan Botezătorul
Omenirea aştepta cu mare dor venirea Mântuitorului Hristos, venirea lui Mesia.
Poporul iudeu îşi deformase însă ideea despre Mesia din cauza unor tendinţe de profund naționalism, cauzate de dorința de a scăpa de împilarea stăpânirii romane. Având în vedere confuzia așteptării, era nevoie de o pregătire specială – de pregătirea primirii lui Mesia.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost Înaintemergătorul și Botezător al Mântuitorului Hristos.
Cinstitul înaintemergător și Botezător Ioan a avut un rol important în Botezul lui Hristos. El a fost o mare personalitate și un mare profet care s-a aflat în punctul de trecere dintre Vechiul și Noul Testament, pentru că a fost ultimul profet al Legii vechi și primul ce aparține Legii noi.
El a fost zămislit în chip minunat, adică s-a născut prin intervenția lui Dumnezeu, însa nu de la Duhul Sfânt, ci prin sămânță, din tatăl său, Zaharia. Nașterea sa a fost legată de o serie de fapte minunate, iar șederea în pustie de la vârsta de trei ani arata ca avea o viață îngerească.
Chipul Sfântului Ioan Botezătorul: slab dar plin de energie, avea părul despletit, privirea fulgerătoare, vocea îi era aspră și puternică, nu purta încălțări în picioare, îmbrăcămintea sa era din păr de cămilă, iar în jurul mijlocului avea o cingătoare de piele.(Matei 3:4)
Hrana Sfântului Ioan Botezătorul: miere sălbatică, rădăcini, lăcuste, nu mânca carne, nu bea băuturi amețitoare. (Marcu 1:6)
Predica: el îndemna lumea la pocăință, la ruperea de trecutul nelegiuit și la curățirea sufletelor, pentru a primi pe Mântuitorul Hristos. De asemenea predica Sfântului Ioan era alcătuită din sentințe scurte,(Matei 3:2) era aspră ca și viața pe care o ducea, era variată, căci dădea sfaturi și îndemnuri diferitelor categorii de ascultători care veneau la sine. Prin predica sa el a pregătit poporul pentru întâmpinarea lui Mesia. Smerenia lui era nesfârșită, iar felul său de viață arată că ajunsese la o mare împărtășire din har.
Cinstitul Înaintemergător era rudă cu Hristos, pentru că mama lui, Elisabeta, era rudă cu Maica lui Hristos. Sfântul Ioan Înaintemergătorul a luat Duh Sfânt, Care l-a făcut profet încă din pântecele mamei sale, de când era un făt de șase luni. Atunci când Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care tocmai zămislise prin puterea Duhului Sfânt, a salutat-o pe Elisabeta, pruncul a săltat în pântece( Luca 1:41). Aşadar, el s-a făcut profet si a transmis darul proorociei și mamei sale, pentru că aceasta a recunoscut-o pe Maica Domnului. (Sfântul Grigore Palama)
Multe sunt atributele care îl caracterizează pe Ioan Înaintemergătorul. Cuvântul Ioan înseamnă darul lui Dumnezeu, iar Înaintemergător înseamnă cel care deschide calea, adică cel care anunță venirea lui Mesia. Se numeste Botezător, pentru că L-a botezat pe Hristos.
Cuviosul Cosma Melodul, episcopul Maiumei în rânduiala Bobotezei, îl denumește prin trei sintagme, și anume: vocea Cuvântului, candelă a luminii și luceafăr al soarelui.
Dacă Fiul lui Dumnezeu este Cuvântul Tatălui în ipostas, Ioan este vocea Cuvântului; dacă Hristos, ca Dumnezeu, este lumina veșnică și nezidită, Înaintemergătorul este candela; dacă Hristos este soarele dreptătii și soarele luminos al Dumnezeirii, Ioan este luceafărul, adică vestitorul de ziuă, care anunță răsăritul soarelui. Astfel, toate denumirile, atributele și expresiile prin care acesta este desemnat sunt legate de lucrarea sa principală, care este anunțarea venirii lui Mesia (Arhim. Hierotheos Vlahos).
Pentru cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă a rânduit mai multe sărbători:
– 24 iunie – pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul;
– 07 ianuarie – soborul Sfântului Ioan Botezătorul;
– 29 August – tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul;
– 24 februarie – aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Preot Cristinel Vasile Anăstăsoaiei
Tags: Biserica Sf. Voievozi Savinesti, Centrul de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv, Centrul Social „Popasul Iubirii Milostive” Săvineşti, Dumnezeu, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă filiala Săvineşti, Parintele Munteanu Petru, Parohia Sfintii Voievozi Savinesti, Pr. Petru Munteanu, Preot Cristinel Vasile Anăstăsoaiei, preot Petru Munteanu, Viaţa şi activitatea Sfântului loan Botezătorul